Kommune til smerteplaget og syg Pia: Tag et kursus i mindfulness
- Kommunen kører en ud så langt ud, de kan. Man tror, man får hjælp, men så ender man ud med endnu flere diagnoser, end man starter med, siger Pia Nielsen. Foto: Privat
Pia Nielsen er plaget af daglige smerter, men kommunen vil ikke give hende en førtidspension. I stedet fik hun tilbudt et kursus i mindfulness.

Slagelse Kommune har afvist at give 47-årige Pia Nielsen en førtidspension.

I stedet er hun blevet tilbudt sit andet ressourceforløb, som varer tre år. Kommunen håber, at det kan få Pia Nielsen til at genfinde sin arbejdsevne.

Men kommunens ressourceforløb har ikke fået Pia Nielsen tættere på arbejdsmarkedet. Tværtimod er hun blevet mere syg af forløbet, fortæller hun.

- Kommunen kører en ud så langt ud, de kan. Man tror, man får hjælp, men så ender man ud med endnu flere diagnoser, end man starter med, siger Pia Nielsen til Avisen.dk.

På landsplan er der heller ikke mange eksempler på, at de omstridte ressourceforløb får folk videre til et job. Som Avisen.dk skrev torsdag, viser Social Årsrapport 2016, at kun en procent af dem, der i 2014 var i ressourceforløb, er kommet i arbejde i år.

- Det viser bare, at dem, man sætter i ressourceforløb, burde have fået førtidspension. Hvis jeg overhovedet kunne, var jeg da også kommet i arbejde for længe siden. Jeg sad ikke med hatten i hånden, hvis ikke det var nødvendigt, siger Pia Nielsen.

Plaget af smerter

Hver eneste dag er Pia Nielsen plaget af stærke smerter. Flere gange om ugen får hun kvalme, feber, ryster og føler sig svimmel.

- Jeg kan ikke rigtig være oppe og har dundrende hovedpine. Jeg har det frygteligt. Og mit immunforsvar er så dårligt, så jeg er aldrig frisk mere, forklarer hun.

Pia Nielsen er uddannet sygehjælper på Rigshospitalet, og hun har også været pædagogmedhjælper og dagplejemor. Men hendes arbejdsevne er helt væk, efter hun i 2001 var udsat for to trafikulykker, der begge gav hende et piskesmæld. Sidenhen har hun også fået et knæk i ryggen samt fået konstateret en svær grad af diagnosen fibromyalgi. Det er en kronisk smertetilstand i kroppen, der er kendetegnet ved smerter i musklerne, træthed og nedsat fysisk udholdenhed.

I dag har Pia Nielsen fået en belastningsreaktion, der ifølge hendes psykolog kan eskalere når som helst, fortæller hun.

- De skal stoppe nu og give mig fuldstændig ro. Mit nervesystem kan lukke ned, så jeg falder om, hvis mit blodtryk stiger helt vanvittigt. Jeg har allerede fået post traumatisk stress og en hjerneskade efter det pres, jeg har været igennem, siger Pia Nielsen. Hun har to voksne børn og bor sammen med sin kæreste.

"Der kan ske et mirakel"

Kommunens løsning var at sende Pia Nielsen på et otte ugers kursus, hvor hun skulle lære at tackle funktionel lidelse og have et kursus i mindfulness. Men det er ifølge Pia Nielsen helt meningsløst. 

- Kommunen laver kroniske lidelser om til psykiske, for de antyder, at jeg har psykiske belastninger, men både mig, min psykolog og min psykiater mener, at det udelukkende er fysisk.

Derfor nægtede hun at deltage i forløbet.

Lige nu består hendes ressourceforløb i, at hun indtil februar, hvor hun igen har et møde med kommunen, går ti timer hos en psykolog, som kommunen betaler.

- I kommunen sagde deres lægekonsulent/sundhedskoordinator, at jeg ikke kan få pension, fordi der kan jo ske et mirakel. Det er jo fuldstændig vanvittigt at lukke ud. Jeg er i hvert fald holdt op med at tro på, at der kan ske et mirakel, siger hun.

Ifølge Pia Nielsen håber kommunen, at psykologforløbet vil føre til, at hun igen kan komme på et kursus og derefter i praktik.

- Men det kommer ikke til at ske. De har fået advarsler fra min egen læge, fra psykiater og fra en psykolog om, at de ikke må sende mig ud i mere, da det er livstruende for mig, siger hun.

Sendt i sengepraktik

I løbet af sit ressourceforløb var Pia Nielsen i en otte ugers praktik på VASAC Slagelse, som er et socialt arbejdsmarkedscenter, der henvender sig til personer, som ikke kan opnå beskæftigelse på det ordinære arbejdsmarked på normale vilkår.

- Så kan man ikke skrabe bunden mere. Jeg troede først, at jeg skulle derhen for at tage mig af de udviklingshæmmede, der arbejder der, men nej, jeg skulle sidde sammen med dem og putte klistremærker på lightere. 

Hun var der i ti til tyve minutter to gange om ugen. Det foregik i otte uger.  

Kommunen valgte stedet, fordi det var det eneste sted, hvor der stod en hospitalsseng

Det blev derfor en slags sengepraktik. Kommunen mente, det var det mest skånsomme, fordi Pia Nielsen kunne tage et hvil, hvis hun fik det skidt.

Men det var ydmygende at ligge i en seng blandt en masse ukendte mennesker, fortæller hun.

- Så kom folk og spurgte ’nå, ligger du der’, og jeg følte mig så ydmyget, fordi jeg vidste jo ikke, om jeg skulle kaste op eller besvime. Jeg har ikke lyst til, at fremmede mennesker skulle se mig så sølle. Jeg ville bare hjem. De kunne godt se, jeg havde det skidt, siger hun. 

I dag kan Pia Nielsen ikke længere deltage i møder med kommunen. Det har hendes læge og psykolog konkluderet. I stedet har hun en partsrepræsentant inde over.

- Det er så hårdt, for det er ligesom at komme ind til en retssag, hvor man sidder og bliver dømt for noget, man ikke har gjort. Jeg har gjort næsten alt, hvad de har sagt, men nu er mine grænser nået, siger hun.

Pia Nielsen hæfter sig ved, at der per 1. juni er indført nye regler, som giver kommunalbestyrelsen mulighed for at træffe afgørelser i sager, hvor der ikke er tvivl om, at borgeren opfylder kriterierne for førtidspension, uden at sagen først skal behandles af et såkaldt rehabiliteringsteam. Det mener hun, at hendes sag er et klart eksempel på.

- Det er et sygt system, og hvis ikke jeg får den ro med en førtidspension nu, så overlever jeg ikke til mit ressourceforløb er slut, siger hun.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Slagelse Kommune, men kommunen ønsker ikke at kommentere sagen.