Anita bagte julekager - nu straffer kommunen hende
Anita Bang Degn er rystet over, at kommunen vil tvinge hende op i arbejdstid på grund af lidt julebag i weekenden. Privatfoto
Sygemeldte Anita Bang Degn lagde et foto på Facebook af julesmåkager og chokolade. Nu vil kommunen tvinge hende op i arbejdstid i hendes praktik.

Det kan have store konsekvenser at bage julesmåkager og lave chokolader, hvis man lægger billeder af det på Facebook.

Det har 48-årige Anita Bang Degn erfaret. I weekenden delte hun et billede af nybagte julekager og hjemmelavede chokolader. Men det var ikke kun hendes venner, som kunne se opslaget. Kommunen kiggede også med.

- Onsdag blev jeg ringet op af en rådgiver fra kommunen, som sagde, at hun kunne se, at jeg havde bagt småkager og lavet chokolader, og at hun synes, det var bedre, hvis jeg brugte mine kræfter på at øge min arbejdstid i min praktik, siger Anita Bang Degn.

Anita Bang Degn er sygemeldt på fjerde år med rygproblemer, men er i praktik som medhjælper i et køkken, fordi hun er i gang med et ressourceforløb med jobafklaring.

- Jeg blev fuldstændig rystet af at få sådan et opkald. Jeg vidste slet ikke, hvad jeg skulle sige. jeg føler på ingen måde, at jeg har gjort noget forkert, siger Anita Bang Degn.

Småkager eneste begrundelse

Rådgiveren fra Aalborg Kommune forlangte, at Anita Bang Degn gik fra 12 timer til 16 timers arbejde om ugen.

- Hendes eneste begrundelse til at gøre det var, at hun havde set billederne af småkagerne, og derfor mente, at jeg havde kræfter til at arbejde mere, siger Anita Bang Degn.

Hun er rystet over, at blive behandlet på den måde.

- Jeg kan ikke arbejde mere. I hverdagene er jeg helt smadret, når jeg kommer hjem fra praktik. Det var kun fordi, at det var weekend, at jeg havde overskud til at bage, siger Anita Bang Degn og tilføjer.

- Det var endda bare en frossen købedej, som jeg havde købt i ruller og lagt på en bageplade og sat i ovnen, siger Anita Bang Degn.

Tør ikke sige fra

Det chokerer hende, at hun på den måde er blevet overvåget af kommunen.

- Det er jo helt vildt, at jeg ikke må have min fritid. Jeg må ikke have et liv ved siden af praktik. Hvad hvis jeg havde lagt et billede ind, hvor jeg står og laver flødekartofler fra bunden af, var der så sket det samme? Og vil det så sige, at jeg skal sulte resten af mit liv, fordi jeg ikke må lave mad?, spørger Anita Bang Degn.

Hun opfordrer alle til at gøre deres Facebook privat, så kommunen ikke kan kigge én over skulderen.

Anita Bang Degn har tænkt sig at gå op i tid, som rådgiveren har sagt, hun skal, alene fordi hun er bange for, at blive smidt ud af sit ressourceforløb, hvis hun ikke gør.

- Det vil jeg ikke risikere, siger hun.

Avisen.dk har været i kontakt med Aalborg Kommune, som vil se nærmere på den konkrete sag, før de kan kommentere.

Anita Bang Degns fagforening 3F oplyser til Avisen.dk, at de går ind i sagen.