Joachim B.-påstand faktatjekket: Lever 2,1 millioner på offentlig forsørgelse?
Når Joachim B. Olsen siger at der potentielt er 2,1 millioner personer, der kan øge beskæftigelsen, så medregner han 250.000 pensionister på over 80 år. Foto: Malene Anthony Nielsen/Scanpix/arkiv
Forsker siger til DR-programmet Detektor, at Joachim B. Olsen bør henvise til de rette tal, når han snakker om at øge beskæftigelsen.

Passer det når Joachim B. Olsen (LA) siger, at man kan øge beskæftigelsen, fordi 2,1 millioner danskere er på overførselsindkomst?

Det spørgsmål har DR2-programmet Detektor faktatjekket.

- Vi har 2,1 millioner danskere på overførsel. Der er bestemt råderum til, at man kan øge beskæftigelsen med 60.000, lød det fra Joachim B. Olsen i Debatten sidste torsdag.

Og det kan ligeså godt afsløres med det samme, at en stor del af de 2,1 millioner mennesker, som Joachim B. Olsen peger på, er pensionister og studerende, konstaterer Detektor.

Det er godt nok kun 60.000 Joachim B. Olsen vil øge beskæftigelsen med, men LA-politikeren bruger tallene forkert, siger forsker ved Rockwoolfondens Forskningsenhed, Anders Bruun Jonassen, til DR:

- Hvis hensigten med tallet er at illustrere beskæftigelsespotentialet i befolkningen, så bør man henvise til de grupper i befolkningen, der har et reelt beskæftigelses-potentiale, siger forskeren.

I tørre tal er der ikke 2,1 million danskere på overførselsindkomst. Der er nærmere 2,2 millioner - helt præcist 2.172.699 personer i 2015-tal, skriver DR.

Af dem er lidt over én million folkepensionister - hvoraf omkring 250.000 er over 80 år - og næsten 325.000 er på SU.

Fratrækkes de studerende og pensionisterne de godt 2,17 millioner, er der lidt over 760.000 personer tilbage. Men den gruppe tæller også folk, som ikke er klar til at træde ind på arbejdsmarkedet, fortæller Anders Bruun Jonassen til DR.

Den gruppe inkluderer personer på barselsorlov, førtidspension, sygedagpenge og personer, som er i støttet beskæftigelse.

Tilbage står lidt over 106.000 ledige kontanthjælps- eller dagpengemodtagere, der kunne tage et job, konkluderer Detektors fakta-tjek.

Joachim B. Olsen siger til Detektor, at han sagtens kan italesætte debatten om flere i beskæftigelse ved at anvende tallet 2,1 millioner, da han aldrig har sagt, at de alle ville kunne tage et arbejde.

Han siger til Detektor, at de 2,1 millioner indikerer et potentiale for at øge beskæftigelsen i Danmark.

via Listen To News