Iran: USA bryder atomaftale ved at holde fast i sanktioner
Når USA's kongres vil forlænge sanktioner mod Iran, bryder man atomaftalen, lyder det fra iransk minister.

Det er et brud på atomaftalen fra sidste år, at USA vil opretholde sine sanktioner mod Iran i yderligere ti år, lyder det fra Irans udenrigsministerium.

Meldingen kommer i kølvandet på en afstemning i det amerikanske senat. Her blev der torsdag vedtaget en forlængelse af de iranske sanktioner. Planen er at lade dem gælde i endnu et årti.

Dermed står hele Kongressen samlet bag forlængelsen. Også Repræsentanternes Hus tidligere har godkendt at holde fast i sanktionerne.

Men det er i strid med den historiske aftale om Irans atomprogram, hvis man spørger iranerne.

- Den amerikanske kongres' beslutning om at forlænge sanktionerne er et brud på aftalen, meddeler Bahram Ghasemi, talsmand for det iranske udenrigsministerium, i en udtalelse læst op på iransk tv.

- Vi vil sende dette videre til Irans komité, der overvåger implementeringen af aftalen, lyder det fra Ghasemi ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Præsident Barack Obama mangler at skrive under på de formelle papirer, før forlængelsen officielt træder i kraft. Gør han ikke det, udløber sanktionerne 31. december.

Det Hvide Hus har ikke presset på for at lade sanktionerne strække sig over ti år mere. Der har dog heller ikke været indvendinger imod det, skriver Reuters.

Det er ikke første gang, at Iran beskylder amerikanerne for ikke at leve op til aftalen, der blev indgået mellem Iran, Storbritannien, Kina, Frankrig, Tyskland, Rusland og USA.

I september kritiserede den iranske præsident, Hassan Rouhani, USA for at halte efter sine løfter.

Atomaftalen skal forhindre, at iranerne kan udvikle atomvåben. Til gengæld for at skrue ned for blusset på landets atomanlæg skal Vesten ophæve sanktioner mod landet.

Den trådte i kraft i januar i år.

/ritzau/