Neergaard står til at få 3,5 mio. kroner for 18 måneders arbejde
Eftervederlaget, som Jørn Neergaard Larsen får, svarer til tre års ministerløn. Arkivfoto: Scanpix
De 18 måneder, som Jørn Neergaard Larsen (V) har været beskæftigelsesminister, udløser alt i alt omkring 3,5 mio. kroner.

Fire Venstre-folk er mandag færdige som ministre i forbindelse med den nye ministersammensætning i VLAK-regeringen. Bertel Haarder og Hans Christian Schmidt ryger tilbage i Folketinget, mens Peter Christensen og Jørn Neergaard Larsen skal finde på noget at lave uden for Christiansborgs mure.

De sidstnævnte kommer dog ikke til at mangle penge på kontoen. 

Jørn Neergaard Larsen står eksempelvis til at få lidt mere end 3,5 millioner kroner for de 18 måneders arbejde som beskæftigelsesminister.

Millionbeløbet udgøres af et eftervederlag og den årsløn, som den tidligere administrerende direktør hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der blandt andet har stået i spidsen for det omstridte kontanthjælpsloft, har fået.

Det står Neergaard til at få

Jørn Neergaard Larsen har fået 1.185.965 kroner i ministerløn pr. år. Han har været minister omkring i 18 måneder og har således fået halvanden gange én årsløn.

I reglerne for eftervederlag står der, at man som beskæftigelsesminister får, hvad der svarer til 18 måneders årsløn i eftervederlag, når man har været minister i under tre år.  

Det betyder, at han altså alt i alt får et beløb svarende til tre års løn: 3.557.895 kroner for 18 måneders ministerarbejde. 

Når han ikke længere får eftervederlag, får han 77.000 kroner om året i ministerpension.

UDVID

"Neegaard må grine hele vejen til banken" 

Ifølge Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper er beløbet, som Jørn Neergaard Larsen står til at få i eftervederlag, topmålet af hykleri.

- Ikke nok med, at det her er fuldstændig på månen mange penge, er det også noget, han får uden at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Og her er tale om manden, der er gået ind i sit ministerembede med devisen om, at det skal kunne betale sig at arbejde, siger hun.

I gennem flere år har Enhedslisten forsøgt at få ændret reglerne for eftervederlag, forklarer Pernille Skipper.

- Hvis man bliver fyret som minister, som Jørn Neergard er blevet, skal man selvfølgelig have et sikkerhedsnet. Men det her er jo ikke bare et sikkerhedsnet, han får spændt ud under sig. Det er en gylden king-size-bed, siger hun.

I Enhedslisten ser man gerne, at eftervederlaget højst bliver tildelt i to år ligesom perioden for dagpenge, og at vederlaget bortfalder, hvis man som eks-minister får et nyt arbejde. 

- Hvis man taler om incitamenter til at arbejde, har Jørn Neergaard absolut intet incitament den næste rigtige lange tid til at foretage sig andet end at smække benene op og grine hele vejen ned til banken, når han hæver sin alt, alt for dyre check.

77.000 kroner i ministerpension

Alt i alt lader det ikke til, at Jørn Neergaard Larsen kommer til at sidde hårdt i det økonomisk, når han tager hul på tilværelsen som pensionist.

Når han ikke længere modtager eftervederlag, får han alene på statens regning 77.000 kroner om året i ministerpension.

Derudover har han sandsynligvis en klækkelig pensionsformue med sig fra sine næsten tyve år i spidsen for arbejdsgiverne.

Før det var han sekretariatschef i DJØF i næsten 14 år. Derudover har han aktier til en værdi af godt to millioner kroner, fremgår det af statsministeriets hjemmeside.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra afgående beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, men han har ikke ønsket at kommentere sagen.