Millionregn over Løkke: Venstres valgkamp fik rekordbidrag fra erhvervslivet
Lars Løkke Rasmussen og Venstre fik stor millionhjælp fra erhvervslivet ved sidste års valgkamp. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Virksomheder, rigmænd og erhvervsorganisationer gav 20 millioner kroner til Venstres valgkamp sidste år. Men de får ikke noget igen, fastholder partisekretær.

Folketingsvalget i juni sidste år var en blandet fornøjelse for Venstre og partiformand Lars Løkke Rasmussen.

På den ene side måtte partiet vinke farvel til hver femte vælger og indkassere det dårligste valgresultat i 25 år. Men på den anden side kunne Løkke genindtage Statsministeriet og sætte sig i spidsen for en ren Venstre-regering.

Herfra kan han passende sende en stor tak til Venstres mange andre støtter i erhvervslivet.

Venstre modtog nemlig knap 20 millioner kroner i partistøtte fra virksomheder, private og organisationer til valgkampen i 2015. 

Det er ny rekord i et valgår og en fremgang på over 40 procent i forhold til det seneste folketingsvalg i 2011.

Det fremgår af Venstres partiregnskab, som i weekenden fremlægges på Venstres landsmøde i Herning.

- Det er en støtte, som vi er enormt glade for, siger Venstres partisekretær, Claus Richter, til Avisen.dk.

Blandt bidragyderne er en række store erhvervsorganisationer som Dansk Industri, Dansk Arbejdsgiverforening, Landbrug & Fødevarer og Tobaksindustrien.

Men også nogle af Danmarks største virksomheder og rigeste familier spytter velvilligt i Venstres partikasse.

Det gælder blandt andre A.P. Møller-Mærsk, Lego-familiens overhoved Kjeld Kirk Christiansen, Harboes Bryggeri, ventilkoncernen AVK med milliardæren Niels Aage Kjær i spidsen og Arp-Hansen Hotel Group, der ejer Tivoli Hotel & Congress Center og en række andre hoteller i København.

En mere ambitiøs valgkamp

Som partisekretær står Claus Richter i spidsen for Venstres partiorganisation, og han kan samtidig glæde sig over, at Venstre har overhalet Det Konservative Folkeparti, som det parti, der får størst partistøtte fra erhvervslivet.

- Vi har målrettet de sidste fire år gjort enormt meget i vores kontakt med erhvervslivet. Jeg har selv været rundt hos rigtig mange erhvervsvirksomheder – dels for at drøfte politik, men også for at gøre opmærksom på muligheden for at bidrage til Venstre.

Hvad betyder det for jeres muligheder i en valgkamp, at I får flere millioner ind i private bidrag?

- Det giver jo mulighed for at lave yderligere markedsføring. Valgkampen bliver dyrere og dyrere fra gang til gang, og det er klart, at jo mere vi får, jo mere ambitiøs en valgkamp, kan vi føre.

"Man får ikke noget igen ved at bidrage til Venstre"

Når man kigger på listen over bidragydere, som har givet over 20.000 kroner, finder man en række store virksomheder og nogle af Danmarks rigeste mænd og rigeste familier. Hvad får de igen ved at give bidrag til Venstre?

- Man får ikke noget igen ved at bidrage til Venstre.

Så de gør det for deres blå øjnes skyld?

- Nogle af de her organisationer, virksomheder og enkeltpersoner har jo ønsket, at der kom en borgerlig-liberal regering efter sidste folketingsvalg, og de har så ønsket at støtte Venstre. Men man får ikke noget igen ved at bidrage til Venstre, fastholder Claus Richter.

Kun navne - ikke beløb

Som en del af de danske partistøtteregler skal partierne oplyse navn på bidragydere, der giver over 20.000 kroner i partistøtte. De har dog ikke pligt til at oplyse, hvor meget de enkelte bidragydere har givet.

Klik her og se hele Venstres årsregnskab for 2015. På sidste side er listen over bidragsydere, der har givet over 20.000 kroner.