Taxikrig Afgørende dom: Ulovligt at køre for Uber
Efter over to års diskussion om Uber og flere retssager er det nu endeligt slået fast, at Uber-chaufførerne kører piratkørsel. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Scanpix.
En chauffør for Uber har netop fået afgørende dom fra Østre Landsretten. Dommen går chaufføren imod. Det stiller Uber og de omkring 1.800 chauffører i en meget vanskelig situation.

En 38-årig mand er netop blevet dømt ved Østre Landsret for at køre piratkørsel for Uber. Dommen kan ikke ankes og dermed må den 38-årige mand nu betale en bøde på 6.000 kroner.

Dommen har vidtrækkende konsekvenser for Ubers omkring 1.800 chauffører i Storkøbenhavn. De risikerer nu alle at få en bøde på 2.000 kroner eller mere, hvis de bliver taget af politiet. 

For Uber kan dagens dom betyde, at man bliver nødt til at lukke ned i Danmark eller i hvert fald ændre koncept. 

Kritik lige siden opstart

Lige siden Uber etablerede sig i Storkøbenhavn i 2014, har der været kritik af den amerikanske kørsels-tjeneste.

Kritikken går på, at der bliver kørt taxikørsel uden de nødvendige tilladelser og uden, at der leves op til krav om forsikring, bilernes tilstand og uddannelse af førerne. Derudover har mange Uber-chauffører angiveligt arbejdet sort.

Trafikstyrelsen anmeldte allerede i november 2014 Uber til politiet. Men der er endnu ikke rejst en tiltale mod Uber som virksomhed. Uber er indtil videre sigtet for at medvirke til, at chauffører kører ulovligt rundt. 

Med dagens afgørelse i landsretten ventes sagen mod Uber som virksomhed at blive indledt.

Læs hele dommen her

 Læs hele Avisen.dk's dækning af Uber her.