Trods feber og snotnæse: Sygdomsramte danskere går på arbejde i stor stil
- Feber er et tegn fra kroppen på, at den ikke har det godt. Hvis man ikke giver den hvile, gør man ikke noget godt for helbredelsen, siger Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut. Foto: Arkiv/Scanpix/Torben Klint
Det er skidt for både dig selv og ikke mindst dine kolleger. Alligevel er ni ud af ti taget på job, selvom de var syge. Hver femte gør det faktisk ofte.

Det er højsæson for influenzaer. Og hvis du synes, der er mange på din arbejdsplads, der slæber sig på job, når de burde ligge i sengen, så har du ret.

Ni ud af ti tager ofte eller ind i mellem på arbejde, selvom de er syge.

Det viser en repræsentativ rundspørge foretaget af Wilke for Avisen.dk. 726 voksne danskere - alle med tilknytning til arbejdsmarkedet - har svaret.

20 procent af dem siger, de ofte tager på arbejde, når de er syge. 70 procent gør det ind i mellem. Kun én ud af ti forlader aldrig sygesengen for at møde på jobbet.

Hvis man dropper sygedagen og tager på arbejde med Kleenex, halstørklæde og infektion i luftvejene, kan det godt være, at man føler, man gør noget godt for arbejdspladsen. Men det får ikke Statens Serum Institut til at klappe i hænderne.

- Hovedreglen er, at man ikke skal komme på arbejde, hvis man er syg, siger Tyra Grove Krause, overlæge og afsnitsleder på infektionsepidemiologi, Statens Serum Institut.

Tyra Grove Krause definerer syg som, at man har nedsat fysisk formåen for eksempel på grund af feber.

- Feber er et tegn fra kroppen på, at den ikke har det godt. Hvis man ikke giver den hvile, gør man ikke noget godt for helbredelsen, siger hun.

Og ikke mindst skal man overveje, om man får smittet hele arbejdspladsen, fordi man insisterer på at slæbe sig på job.

Arbejde hober sig op

At så mange trodser, hvad de fleste ved er sund fornuft, kan have flere årsager. Det siger Claus D. Hansen, der er sociolog og forsker i sygefravær ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet

I nogle job betyder sygedage for eksempel bare, at arbejdet hober sig op. For ingen andre laver opgaverne, mens man er væk. Så man skubber en stor pukkel foran sig. 
 
Også hensynet til kollegerne betyde, at mange møder op syge. 
 
For hvis ikke, man kan komme, bliver en kollega kaldt ind. 
 
- Hvis der er skåret ned på vikardækningen, betyder ens sygedag, at man tager en fridag eller afspadseringen fra en anden. Det kan få mange til at møde op syge, siger Claus D. Hansen. 

Hoster og sprutter

Selvstændige kan være endnu mere pressede til at passe jobbet, selvom de burde ligge i sengen. Årsag? De er afhængige af kundernes tillid. 
 
Claus D. Hansen peger på en anden tendens. Nemlig frygten for at miste jobbet:
 
- Hvis medarbejdere oplever, at ledelsen bruger sygefravær til at sortere efter, når der sker fyringer, kan det også få flere syge til at møde på job, forklarer han.

Hos Statens Seruminstitut mener Tyra Grove Krause, at man ikke mindst skal man overveje, om man får smittet hele arbejdspladsen, fordi man møder sløj og feberramt op.

- Hvis man sidder og hoster og sprutter, smitter man jo, siger Tyra Grove Krause

Hvis man har en mild forkølelse, mener hun dog ikke, man skal blive hjemme.

- Der er jo en stor del af året, hvor man er forkølet, så det går jo ikke. Men det kan være en god idé at holde afstand, vaske hænder ofte og hoste ned i albuebøjningen, opfordrer hun.

Rundspørgen siger ikke noget om, hvor mange, der er kronisk syge, og tager på job alligevel.

Det spurgte vi om

 

Tager du nogle gange på arbejde, selvom du er syg? 

Ja, ofte 20.5%                

Ja, en gang imellem 68.8%                

Nej 10.1%                

Ved ikke           0.6%                  

 

 

Kilde: Wilke. 726 respondenter .