Fransk regeringsleder: EU kan falde fra hinanden
Manuel Valls siger, at det er en mulighed, at Marine Le Pen fra det højrenationalistiske parti Front National vinder Frankrigs kommende præsidentvalg. Det afholdes over to runder april og maj næste år. Foto: John Macdougall/AFP
Der er en mulighed, at højrefløjspolitikeren Marine Le Pen vinder præsidentvalg, siger fransk premierminister.

Europa er i fare for at falde fra hinanden, og EU-projektet kan fejle, siger Frankrigs premierminister, Manuel Valls.

Ifølge ham må det europæiske projekt fornys med en ny stærk tysk-fransk base.

Valls siger også, at det er en mulighed, at Marine Le Pen fra det højrenationalistiske parti Front National vinder Frankrigs kommende præsidentvalg. Det afholdes over to runder april og maj næste år.

Den franske premierminister pointerer, at Frankrig har brug for tyske investeringer. Han deltager torsdag i et seminar i Berlin.

- Frankrig må fortsætte med politiske reformer og blandt andet nedsætte erhvervsskatten, siger han.

Valls fastslår også, at EU ikke kan tillade, at Storbritannien bevarer fordelene ved et medlemskab af blokken, hvis landet ikke er med til at bære byrderne.

- Dette ville kunne opmuntre andre lande til at gøre det samme, siger han.

Frankrigs præsident, François Hollande, har fokus på at bringe Frankrigs arbejdsløshed ned. Han fastholder en omstridt kurs med reformer på arbejdsmarkedet i bestræbelserne på at få øget beskæftigelsen.

Hollande har sagt, at han kun vil søge genvalg ved præsidentvalget i 2017, hvis han får sænket arbejdsløsheden. Ifølge nye tal er den steget med 0,1 procentpoint til 9,7 procent i tredje kvartal.

Det betyder, at omkring 2,8 millioner mennesker er registreret som arbejdsløse.

Socialisterne overtog magten i 2012. På det tidspunkt var arbejdsløsheden på 9,3 procent i selve Frankrig. Den var på 9,7 procent totalt, når oversøiske områder regnes med.

I flere måneder har der været spekulationer om, hvorvidt Hollande vil stille op eller trække sig fra en valgkamp med Le Pen fra Front National og Nicolas Sarkozy og Alain Juppé fra det konservative parti.

/ritzau/AFP