Uenighed i rød blok: S giver ingen garanti for afskaffelse af kontanthjælpsloft
De to partiledere Mette Frederiksen (S) og Pernille Skipper (EL) er uenige om afskaffelsen af det omdiskuterede kontanthjælpsloft. Foto: SCANPIX arkiv
Partierne i rød blok er enige i kritikken af kontanthjælpsloftet, men uenige om at give en garanti for, at det skal afskaffes.

Kontanthjælpsloftet gør folk fattige og skaber utryghed for almindelige lønmodtagere. Så langt er partierne i rød blok enige. Alligevel vil kun Enhedslisten, SF og Alternativet forpligte sig til at afskaffe de såkaldte fattigdomsydelser, hvis flertallet vender efter et valg.

Det undrer beskæftigelsesordfører for Enhedslisten Finn Sørensen.

- Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor det skal være så svært for alle fem partier at gå sammen om at love at afskaffe fattigdomsydelserne, når vi alle sammen så klart har stemt imod ydelserne. Det burde kunne lade sig gøre, når nu vi er fuldstændig enige om, hvor store konsekvenserne er for både den enkelte og samfundet, siger han til Avisen.dk.

Splittelsen mellem partierne er blevet ridset op, efter at Finn Sørensen tirsdag havde indkaldt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), integrationsminister Inger Støjberg (V) samt beskæftigelsesordførerne fra de forskellige partier til en forespørgselsdebat om de menneskelige og samfundsmæssige konsekvenser af kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen. 

S: Ingen kan jo være i tvivl om, hvad vi mener

Men Socialdemokratiet vil på trods af en entydig og massiv kritik af kontanthjælpsloftet ikke garantere, at de vil afskaffe det, hvis partiet kommer til magten efter et Folketingsvalg.

- Ingen kan være i tvivl om, at vi er imod kontanthjælpsloftet. Men vi vil ikke gå ind og love at rulle det tilbage, for det kan vi simpelthen ikke. Vi ved ikke, hvordan økonomien ser ud, hvis vi kommer til magten efter et valg, siger beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet Leif Lahn Jensen til Avisen.dk.

Avisen.dk: Men hvis der er flertal for at afskaffe fattigdomsydelserne efter næste valg, og I har pengene til det, bliver det så rullet tilbage?

- Hvis vi har mulighed for det, så vil vi selvfølgelig forbedre de her menneskers situation. Jeg kan godt se, at vi som parti ville stå stærkere, hvis vi ligesom Enhedslisten kunne love alt muligt på forhånd, men vi skal stå til ansvar overfor det, vi gør, og derfor vil vi ikke love noget på forhånd, som vi ikke kan holde, siger Leif Lahn Jensen til Avisen.dk.

Radikale: Mere troværdigt at fremlægge finansierede forslag

Hos De Radikale vil man ligesom Socialdemokratiet ikke tilslutte sig Enhedslisten, Alternativet og SF’s forslag om at forpligte sig til at afskaffe fattigdomsydelserne. I stedet har partiet fremlagt deres egen økonomiske plan for, hvordan de vil finansiere at sløjfe alle fattigdomsydelserne. 

- Det er både mere troværdigt og klart det mest forpligtende, at vi har fremlagt vores eget forslag om at afskaffe fattigdomsydelserne, og hvordan det skal finansieres. Det viser, hvor høj en prioritet det er for De Radikale. Derfor vil jeg også på det kraftigste anbefale de andre partier at fremlægge tilsvarende forslag. Så er jeg sikker på, at vi i forhandlingslokalet nok skal nå til enighed på det her punkt, siger beskæftigelsesordfører for De Radikale Sofie Carsten Nielsen til Avisen.dk.

Enhedslisten mener ikke, at det er et problem at blive enige om finansiering af den milliard, som det ca. vil koste at rulle kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen tilbage. Til gengæld er Enhedslisten uforstående overfor, at Socialdemokratiet ikke vil love, at finde pengene.

- Socialdemokraterne siger, at de ikke ved, hvor mange penge, der er i kassen efter næste valg. Det er da fuldstændig rigtigt, og jeg er også helt på det rene med, at man ikke kan gå og love alt muligt til højre og venstre. Men derfor giver det heller ikke nogen mening, at Socialdemokraterne godt vil love 30 milliarder kroner til boligejerne, men ikke en lille milliard til at afskaffe fattigdomsydelserne. Det kan jeg ikke få til at hænge sammen, siger Finn Sørensen til Avisen.dk.