Efter kontanthjælpsloft: Rekordmange søger julehjælp
Marcus Nielsen på 8 år står i kø med sin mor Bettina for at få julehjælp hos Frelsens Hær. Udover kor og hornorkester er brandvæsenet og politiet mødt op, så man kan se dem og få en god oplevelse. Billedet er fra sidste år. Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Der er stadig halvanden måned til jul, men de sociale organisationer kan allerede nu mærke større behov for hjælp til flæskesteg og juletræ.

Rekordmange danskere søger i år om hjælp til at komme igennem julen hos de humanitære organisationer.

Både Dansk Folkehjælp, Frelsens Hær og Røde Kors melder om langt flere ansøgninger end normalt, skriver DR Bornholm.

- Normalt kommer der ganske få ansøgninger i løbet af de første to uger, man kan søge julehjælp hos os, mens der kommer mange i de sidste to uger. I år er de væltet ind fra første dag, siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp, til DR Bornholm.

Ramt af kontanthjælpsloft

De første to døgn efter, at Dansk Folkehjælp åbnede for ansøgningerne, fik organisationen over 4.000 ansøgninger, og det har Klaus Nørlem aldrig oplevet før.

De humanitære organisationer peger ifølge DR selv på det nye og lavere kontanthjælpsloft som en af grundene til det stigende antal ansøgere.

- Flere kommuner har gjort de familier, der bliver ramt af det nye kontanthjælpsloft, opmærksomme på, at man kan søge julehjælp hos en række humanitære organisationer. Og det kan vi tydeligt se i år, siger Klaus Nørlem.

Aarhus: Meget, meget voldsomt

I Aarhus er der på én uge kommet 200 ansøgninger til Børnesagens Fællesråd, skriver TV2 Østjylland.

- Det er næsten ligeså mange, som vi fik hele året sidste år, så det er meget, meget voldsomt, siger René Skau Björnsson, formand for Børnesagens Fællesråd i Aarhus til TV2 Østjylland.

Også de hjælpeorganisationer, som TV2 Østjylland har talt med, peger på, at problemerne handler om regeringens kontanthjælpsloft.

Kontanthjælpsloftets skyld 

- Nogle, som før kunne få det til at løbe rundt, ender nu i en situation, hvor de er nødt til at søge hjælp, siger Christoffer Wahl, korpsleder for Frelsens Hær i Aarhus, til TV2 Østjylland.

- Langt hovedparten skriver i ansøgningerne, at det er kontanthjælpsloftet, der gør det. At de pludselig kommer til at miste 2-5.000 kroner om måneden, og det er rigtig mange penge, siger René Skau Björnsson fra Børnesagens Fællesråd.

Ifølge TV2 Fyn havde 2.975 søgt om julehjælp hos Frelsens Hær i løbet af de første tre dage, hvor man kunne søge. Sidste år havde kun 2.462 søgt på tredjedagen.