Banker bryder regler: Trækker gæld i kontanthjælpen
Gældsrådgivninger kritiserer banker for at bryde regler, når de trækker i folks sociale ydelser. Kasper Palsnov: Scanpix/arkiv
Flere gældsrådgivninger oplever stadig problemer med, at banker inddriver gæld i sociale ydelser.

Banker trækker folk i deres sociale ydelser som kontanthjælp, selv om reglerne klart siger, at de ikke må. Sådan lyder kritikken fra en række frivillige gældsrådgivninger, der har tæt kontakt til blandt andet kontanthjælpsmodtagere.

- Vi oplever løbende, at banker inddriver gæld i for eksempel kontanthjælpen. Det er et problem, at bankerne tager penge fra folk, som i forvejen har meget lidt. Det står sort på hvidt, at de ikke må, siger rådgivningschef hos Settlementets gældsrådgivning, Eva Tetzlaff.

Tilbage i 2013 slog Finanstilsynet ellers fast, at det er i strid med reglerne, hvis pengeinstitutterne modregner i sociale ydelser, som er nødvendige for at opretholde en beskeden levefod.

Banker: Vi tager det alvorligt

Hos bankernes brancheforening er man ærgerlig over, hvis nogle oplever at få trukket gæld i for eksempel deres kontanthjælp.

- Helt generelt så skal bankerne selvfølgelig overholde regler og lovgivning. Det mener vi også, at de gør, men vi tager det selvfølgelig alvorligt, hvis nogle har oplevelser med, at det ikke altid sker, siger Kenneth Joensen, juridisk direktør hos Finansrådet.

Alligevel er det altså noget, som gældsrådgivningerne oplever sker. Efter at kontanthjælpsloftet er trådt i kraft, risikerer det at ramme nogle kontanthjælpsmodtagere ekstra hårdt. 

- Det går hårdest ud over de borgere, som ikke ved, at bankerne ikke må trække i kontanthjælpen og som derfor ikke gør noget, hvis det sker. Det er et problem, hvis der skal henvendelser fra sådan nogle som os til, før at bankerne retter ind, siger Eva Tetzlaff.

Hos KFUMs gældsrådgivning er det også et problem, som de løbende støder på.

- Vi oplever desværre stadigvæk, at bankerne nogle gange trækker afdrag på gæld. Vi hjælper gerne folk med at skrive et brev til banken eller ringe dem op, hvis vi opdager, at det er sket. Det burde jo ikke være nødvendigt, når reglerne er så fint beskrevet på området, siger udviklingskonsulent hos KFUM's Sociale Arbejdes gældsrådgivning “På Fode Igen”, June Crondahl.

Pengene bliver tilbagebetalt 

Gældsrådgivningerne oplever for det meste at bankerne retter ind og tilbagebetaler pengene, når først de er blevet gjort opmærksom på problemet.

- Vi oplever stadig tilfælde, hvor det sker, og det er et problem. Til gengæld oplever vi så også, at bankerne tilbagebetaler pengene, når vi gør dem opmærksom på, at de har trukket gælden fra folks sociale ydelser, siger Frederik Giese, projektchef for gældsrådgivningen hos Forbrugerrådet Tænk.

Det er dog ikke altid, at tilbagebetalingen forløber helt uden problemer, lyder det fra Settlementets Gældsrådgivning.

- Der er en tendens til, at der skal lige lovlig meget dialog frem og tilbage mellem os og banken, før de tilbagebetaler pengene. Det er frustrerende, at de ikke bare automatisk retter ind efter reglerne, siger Eva Tetzlaff fra Settlementets Gældsrådgivning.

Tag fat i banken

Finansrådet opfordrer folk til at tage kontakt til deres bank, hvis de oplever, at banken trækker gæld fra deres kontanthjælp eller anden social ydelse.

- Hvis det skulle forekomme, at nogle oplever at få trukket gæld i deres sociale ydelse, vil jeg gerne opfordre til, at man tager kontakt til den klageansvarlige medarbejder i sin bank. De kan hjælpe med at finde ud af, hvad der er op og ned i den konkrete sag og få det løst, siger Kenneth Joensen, juridisk direktør hos Finansrådet.