Dom: Lægekonsulent æreskrænkede sygemeldte Nancy
Det er ifølge retten også krænkende, når lægekonsulenten udtaler, at mange sygdomme hænger sammen med, at der er et "økonomisk kompensationssystem". Foto: Scanpix/Iris
Det var ikke i orden, da lægekonsulent skrev om "mirakuløs helbredelse" og økonomisk vinding om en sygemeldt.

Det var krænkende, da en lægekonsulent fra Københavns Kommune skrev om "mirakler" og antydede et økonomisk motiv hos den sygemeldte arkitekt Nancy Winther, der lider af kronisk træthedssyndrom.

Det har Københavns Byret slået fast i en dom.

Forbundet havde sagsøgt kommunen og har fået ret i, at lægekonsulenten har krænket arkitekt Nancy Winthers ære ved at hentyde til, at hun ikke fejler noget.

Dommen slår fast, at lægekonsulenten burde have indset, at der var tale om "grove gentagne retsstridige krænkelser af sagsøgerens ære."

Vækkelsesmøde i Forum

Nancy Winther anmodede om sygedagpenge i 2012 og i en vurdering, som København Kommune indhentede fra lægekonsulenten, står der: "Det er refereret, at der kan ske mirakuløs helbredelse."

Lægen henviser i et senere eksempel til et vækkelsesmøde i Forum, hvor en kvindelige førtidspensionist i kørestol blev helbredt.

Det er ifølge retten også krænkende, når lægekonsulenten udtaler, at mange sygdomme hænger sammen med, at der er et "økonomisk kompensationssystem".

Af dommen, som Avisen.dk har fået fra Forbundet Arkitekter og Designere, fremgår det ellers, at speciallæger har konkluderet, at Nancy Winther lider af kronisk træthedssyndrom og aldrig kommer til at passe et almindeligt arbejde.

Der er grænser

Anna Pålsson, der er faglig sekretær i Forbundet Arkitekter og Designere, glæder sig over dommen.

- Vi er vældig godt tilfredse med, at Københavns Byret nu har afgjort, at man ikke bare kan sparke til en person, der allerede ligger ned. Der er simpelthen grænser for, hvad man som lægekonsulent kan udtale, siger hun til Avisen.dk.

Forbundet havde på vegne af arkitekten krævet 60.000 kroner i godtgørelse. Men Nancy Winther får kun 5000 kroner. Retten mener, at lægesvaret kun gør begrænset skade, når det ikke er offentliggjort.

- Vi er lidt ligeglade med, om hun bliver rig eller ej af det her. Det handler mere om at få sat hælen i end at blive rig. Vi håber, at dommen betyder, at kommunerne opfører sig mere anstændigt fremover, siger Anna Pålsson til Ritzau.

Nancy Winther er i dag i arbejdsprøvning i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune. Det drejer sig om fire timer om ugen.

Kommune: Meget beklagelig sag

I Københavns Kommune beklager kontorchef i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Inger Suppli sagen.

- Det er afgørende, at alle borgere behandles med respekt. Ordentlig behandling og kommunikation er faktisk både en del af vores strategi og handleplan. Sagen er derfor meget beklagelig, og er på ingen måde et udtryk for, hvordan BIF (Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, red.) normalt arbejder eller ønsker at arbejde. Dog er vi som offentlig myndighed nødt til at prøve en sag ved retten, når det handler om at udbetale skatteborgernes penge i en principiel sag, hvor vi ikke var enige i, at det skulle udløse økonomisk godtgørelse. Nu er der kommet en afgørelse. Den tager vi til efterretning. Vi kan konstatere, at godtgørelsen er blevet sat betydeligt ned, og vi håber, at denne meget ærgerlige sag hermed er afsluttet, siger Inger Suppli i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.

/ritzau/