Ny dom: OK at gå til læge i arbejdstiden
Chefen må ikke trække kontorfolk i løn eller timer,fordi de skal til en speciallæge i arbejdstiden. Det fastslår ny dom. (Foto: Arkivfoto: Asger Ladefoged/Scanpix.)
Det må ikke koste noget i løn eller fritid, hvis man som ansat skal til speciallæge i arbejdstiden. Det viser en ny dom, som ifølge fagforbundet HK har stor principiel betydning for funktionærer.

Chefen må ikke trække dig i løn eller inddrage noget af din fritid, hvis du er nødt til at gå til hudlæge, ørelæge eller anden speciallæge i arbejdstiden. 

Det bliver slået fast i en ny dom fra Østre Landsret. Dommen gælder de hundrede-tusindvis af mennesker, der er ansat som funktionærer for eksempel på kontor.

Dommen kommer på baggrund af en sag rejst af fagforbundet HK.

- Denne her dom slår helt fast, at man som funktionær har ret til frihed med løn under sygdom. Det er ikke til diskussion, når man er nødt til at gå til speciallæge, siger næstformand for HK, Mette Kindberg. 

Hun er lettet over, at HK fik medhold i landsretten.

- Det ville have fået vidtgående konsekvenser, hvis vi havde tabt denne her sag. Så kunne arbejdsgivere kræve, at man skulle bruge fritid eller feriedage på planlagte undersøgelser hos hudlæge, øjenlæge og andre speciallæger, fortæller Mette Kindberg.

Kvinde skulle undersøges

Sagen handler kort fortalt om en kvinde ansat på et kontor på Roskilde Sygehus. Hun skulle for tre år siden på grund af en tarmlidelse til en undersøgelse på Slagelse Sygehus og bad om fri til det.

Men chefen blev irriteret og forlangte, at kvinden skulle bruge timer fra sin såkaldte flexkonto på undersøgelsen. Hun skulle altså arbejde timerne af senere.

Men det går ifølge dommen ikke at stille sådan et krav. Og Region Sjælland, som Roskilde Sygehus hører under, kan ikke henholde sig til lokalaftaler. 

- Region Sjælland har forsøgt at skubbe grænsen for, hvad en arbejdsgiver kan tillade sig. Man ville gøre frihed under sygdom til et spørgsmål om, hvad der står i en lokalaftale, i stedet for noget, som gælder for alle funktionærer uanset, hvor de arbejder, siger Mette Kindberg.

Vigtigere end penge

Hovedpersonen fik i retten tilkendt 762 kroner fra Region Sjælland, som skal dække det løntab, hun led ved at gå til undersøgelsen. Herom siger Mette Kindberg:

- De 762 kroner er selvfølgelig et lille beløb i betragtning af, hvad hovedpersonen har været igennem. Men det er jo en sag, som har stor principiel betydning for alle vores medlemmer, og derfor har den så absolut været værd føre.

Hovedpersonen arbejder ikke længere for Region Sjælland. 

via Listen To News