EU og Canada har fastsat tidsfrist for frihandelsaftale
- Bolden er på EU's banehalvdel, og tiden er inde til, at Europa får gjort arbejdet færdigt, sagde Canadas handelsminister, Chrystia Freeland, i weekenden. En afklaring om frihandelsaftale skal nu findes senest mandag aften. (Foto: Foto: Herbert Neubauer/AFP)
Den belgiske region Vallonien skal senest mandag nå til klarhed om frihandelsaftalen mellem EU og Canada.

Belgien skal senest mandag aften give sin støtte til frihandelsaftalen Ceta. Det har EU og Canada sat som tidsfrist. Hvis det ikke sker, vil underskrivelsesceremonien blive aflyst, siger EU-kilde til Reuters.

EU-præsident Donald Tusk vil tale med den belgiske premierminister, Charles Michel, sent mandag, så den canadiske premierminister, Justin Trudeau, kan beslutte, hvorvidt han vil flyve til Bruxelles.

Det er her, aftalen ifølge planen skal underskrives ved en ceremoni torsdag.

- Hvis Michel ikke kan forsikre Tusk om, at Belgien vil være i stand til at give grønt lys for Ceta-aftalen, så vil underskrivelsesceremonien blive aflyst, og der vil ikke blive fastsat nogen ny dato for den, siger EU-kilden.

Europaparlamentets formand, Martin Schulz, og Canadas handelsminister, Chrystia Freeland, mødtes lørdag i Bruxelles for at holde gang i forhandlingerne om frihandelsaftalen.

Det skete, fordi Vallonien blokerer for EU's underskrivelse af den historiske traktat. Chrystia Freeland sagde efter mødet, at det er op til EU at klare de problemer, som er opstået.

- Bolden er på EU's banehalvdel, og tiden er inde til, at Europa får gjort arbejdet færdigt, sagde hun.

Valloniens socialistiske regeringschef sagde fredag, at man vil have "lidt tid" til forhandlingerne om den omfattende handelsaftale:

- Demokrati tager lidt tid, sagde Paul Magnette i et telefoninterview med nyhedsbureauet AFP.

Valloniens nej har forhindret Belgien i - som det sidste af de 28 EU-lande - at godkende aftalen.

- Jeg beder ikke om måneder. Men man kan ikke gennemføre en parlamentarisk proces på to dage, siger den vallonske ministerpræsident.

/ritzau/Reuters
via Listen To News