Flere frivillige arbejder gratis for kommunen
Kommuner satser i stigende grad på frivillig arbejdskraft. Colourbox
Fire ud af fem kommunale chefer har det sidste år haft særlig fokus på at få frivillige til at arbejde for kommunen. 3F er bange for, at det vil betyde nedskæringer på de kommunale budgetter.

Bruger du din fritid på at give en hånd med på det lokale plejehjem eller bibliotek? Så er du langt fra alene.

Landets kommuner satser nemlig i stigende grad på at involvere borgere, der vil bruge fritiden på at arbejde gratis for kommunen.

Det skriver DR Nyheder på baggrund af en ny rapport, som Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) står bag.

I rapporten fra Kora svarer fire ud af fem fagchefer i landets kommuner, at de inden for det seneste år har haft et særligt fokus på at opbygge nye samarbejdsaftaler med frivillige.

- Det her er jo spændende, fordi det er et stort eksperiment alle steder. Der er ikke nogen bestemte regler eller retningslinjer for det, men stort set alle kommuner har gang i et eller andet, siger professor ved Syddansk Universitet Bjarne Ibsen, der er en af forskerne bag rapporten, til DR Nyheder.

Kommunerne sparer penge

Rapporten viser, at opfindsomheden er stor, når det gælder frivilligt arbejde. Tømning af skraldespande, lektiehjælp til skoleelever og opførelse af cykelsti og legepladser er alt sammen noget, som frivillige hjælper til med i landets kommuner.

Selv om de fleste fagchefer svarer, at det først og fremmest handler om at skabe tillid mellem borger og kommune, så er der også en mulig økonomisk gevinst.

Hver 20. fagchef i undersøgelsen vurderer, at kommunen sparer penge på, at frivillige løser opgaver. Og en tredjedel har en forventning om, at samarbejdet med de frivillige på sigt skal nedbringe kommunens udgifter.

Det får alarmklokkerne til at ringe hos fagforeningen 3F.

- Vi er bange for, at man på sigt skærer ned på offentlige budgetter og dermed også de ansatte til fordel for en systematisk anvendelse af frivillige, siger David Gibson, forhandlingssekretær i 3F, til DR Nyheder.

Som en del af undersøgelsen har Kora sendt et spørgeskema ud til 838 fag- og forvaltningschefer i landets 98 kommuner. 53 procent af cheferne har besvaret hele eller dele af spørgeskemaet.