Skibskollision gør Lillebælt til ørred-tag-selv-bord
Pak fiskegrejet og tag til Lillebælt. En skibskollision har sendt 80.000 regnbueørreder ud i vandet mellem Fyn og Jylland.

Umiddelbart skulle man tro, at en lystfisker vil være lykkelig ved tanken om 80.000 spisemodne regnbueørreder i og omkring Lillebælt.

Men for lystfisker og formand for Vandpleje Fyn, Søren Knabe, var det en fiskekatastrofe af de helt store, da et fragtskib tirsdag formiddag bragede ind i et havbrug med regnbueørreder ved Assens.

70.000 til 80.000 regnbueørreder slap fri ved kollisionen, og de fisk breder sig nu i hele området.

Spiser havørredernes æg

For trods navnesammenfaldet findes havørreder naturligt i Danmark, mens regnbueørreder er en invasiv art, der naturligt lever i det vestlige Nordamerika og nordøstlige Asien. Den findes kun i Danmark, fordi arten er en dam- og havbrugsfisk.

- Kollisionen er rigtig skidt for vores bestand af havørreder. Regnbueørred spiser havørredernes æg, så det vil gå hårdt ud over havørred-bestanden, siger Søren Knabe.

Samtidig vil fiskene på springtur selv begynde at gyde til foråret. De vil bruge de samme gydepladser, som havørrederne bruger.

Vente som rovdyr

- Til foråret vil de stå som rovdyr og vente på havørrederne, siger Søren Knabe.

Fiskene vejer omkring tre kilo stykket, så de er spisemodne lige nu. Søren Knabe håber da også, at lystfiskerne vil gøre et stort indhug.

- Men det er altså rigtig, rigtig mange fisk, der skal hives op.

Hvis man vil på regnbueørred-eventyr skal man køre mod Lillebælt. Ifølge Søren Knabe vil fiskene brede sig til både den vestlige og østlige side af Lillebælt og i fjordene nord og syd for Assens.

- Men husk fisketegnet, siger han.

Havbrug er som store fabrikker

Udover at være lysfisker er han formand for Vandpleje Fyn, der restaurerer de fynske vandløb med flere havørreder til følge.

Han så helst, at havbrug som dette i Assens helt forsvinder.

- Havbrugene er jo store fabrikker, der ligger i det kystnære miljø. De er i fare for at gå i stykker under storme og kollisioner, som det, vi så i dag. Men de sviner også enormt meget. Det er skidt for havmiljøet, mener han.

Men kollisionen er nu også skidt for ejeren af havbruget. Tabet af 250 tons konsumfisk kan mærkes.

- De har en værdi på otte-ni millioner kroner, siger medejer og direktør i virksomheden Snaptun Fisk - Export A/S i Juelsminde, Tim Petersen, til TV 2/FYN.