"Urimeligt": Kontanthjælpsloft rammer folk på barsel
Kontanthjælpsmodtagere på barsel bliver ramt af lavere ydelser, selvom de ikke har mulighed for at tage et job, lyder det fra Mødrehjælpen.
Kontanthjælpsmodtagere på barsel bliver også ramt af kontanthjælpsloftet. Urimeligt, lyder det fra Mødrehjælpen.

Kontanthjælpsmodtagere på barsel bliver ramt af lavere ydelser på lige fod med alle andre. Det er konsekvensen af det nye kontanthjælpsloft. 

Det møder skarp kritik fra Mødrehjælpen, som kalder det meget problematisk, at man som nybagt mor bliver straffet økonomisk for at tage barsel og passe på sit barn. I forhold til 225-timers reglen, gælder det, at man på barsel får udskudt optjeningskravet, til man er færdig med sin barsel.

- Man rammer en specifik gruppe, som i særlig grad har brug for ro til at få en helt ny hverdag til at hænge sammen med et lille barn. At blive økonomisk ramt på denne her måde stresser mødrene helt vildt, og det smitter selvfølgelig af på børnene, siger rådgivningschef hos Mødrehjælpen, Pernille Kristoffersen.

DF: Det kan være et problem

Beskæftigelsesordfører fra Dansk Folkeparti, Bent Bøgsted, som sammen med resten af partierne i blå blok står bag den nye kontanthjælpsreform, erkender, at enkelte grupper - herunder forældre på barsel - kan blive klemt i den nye lovgivning.

- Jeg vil ikke udelukke, at der kan være nogle smågrupper, som kan blive fanget i de nye regler, og hvor vi måske skal se på, om det er rimeligt, eller om det er muligt at ændre noget. Jeg kan godt se, at der kan være et problem, når man lige har født, men jeg ved ikke, hvor mange på barsel, der er ramt af kontanthjælpsloftet, så det er selvfølgelig en oplysning, vi skal have, før vi eventuelt gør noget, siger Bent Bøgsted til Avisen.dk.

Mødrehjælpen synes ikke, at det er i orden, at man på barsel bliver ramt af lovgivning, som skal styrke incitamentet til at tage et job, når den mulighed ikke er til stede.

- Det er i særlig grad urimeligt, at man bliver ramt af en regel på et tidspunkt i livet, hvor man ikke selv har mulighed for at ændre på sin situation og for eksempel gå ud og tage et job. Det kan man simpelthen ikke med et nyfødt barn, siger Pernille Kristoffersen.

Ikke muligt at tage et job med nyfødt

Hun siger, at Mødrehjælpen allerede har fået mange henvendelser fra bekymrede forældre, som er utrygge på deres barns vegne, fordi barnet hverken vil sove eller spise.

- Den utryghed kan vi meget tit koble med, at moderen er frygteligt stresset over sin egen situation. En del af de nybagte mødre har ikke det største netværk til at hjælpe sig og dermed nogle gange heller ikke det mest robuste barn, som man nemt vil kunne aflevere til fremmede mennesker i en daginstitution efter måske seks måneder for selv at gå ud og tage et job. For langt de fleste er det helt urealistisk, siger Pernille Kristoffersen.

Bent Bøgsted mener alligevel, at man på trods af barsel, godt kan arbejde sig ud af den lavere ydelse, som kontanthjælpsloftet medfører.

- Vi har jo en fleksibel barselsorlov, der gør, at man ikke behøver at tage hele barslen på én gang. Det kan jo godt være, at man efter en tre måneder gerne vil ud på arbejdsmarkedet. Så kan man tage barsel som deltid og arbejde resten af tiden. Den mulighed er jo til stede. Det er ikke sikkert, at man vil arbejde hele tiden, men arbejder man 7-8 timer én dag om ugen, så kan man arbejde sig ud af kontanthjælpsloftet, siger Bent Bøgsted og uddyber:

- Det er netop derfor, vi fik skrevet ind i loven, at jobcentrene skal være behjælpelige med at finde job til kontanthjælpsmodtagerne - også dem på barsel. Men som sagt: Er der nogle specielle problemer for den her gruppe, så er vi i Dansk Folkeparti klar til at se på, om vi kan finde en løsning på det.

Hos Mødrehjælpen er man nervøs for, hvordan den pressede økonomiske situation går ud over børnene.

- Mødrene kan være tvunget til at vælge ting fra, som ellers er vigtige for børnene. Der er jo rigtig mange udgifter forbundet med at få et nyfødt barn, men der vil ikke være penge til det hele med sådan en skrabet økonomi, siger Pernille Kristoffersen.