Lene er for syg til at arbejde: Alligevel rammer kontanthjælpsloftet
Lene Kruse har efter egen vurdering skrevet mellem 400-500 jobansøgninger. Privatfoto.
Kontanthjælpsloftet skal ifølge regeringen være med til at motivere folk til at komme i arbejde. Men det kan være svært, når man er for syg til at arbejde.

Lene Kruse er ifølge kommunen for syg til et almindeligt job.

Alligevel betyder nye regler, at hun fra på lørdag bliver skåret 2.143 kroner. Og det er for at motivere hende til at finde et arbejde.

Det skriver Politiken.

Men selv siger hun til avisen: "Jeg vralter jo som en gås".

Det skyldes, at Lene Kruse har cerebral parese. Hun er spastiker. Hun får ofte kramper, kan ikke stå op længe ad gangen, bliver hurtigt træt og oplever tit hold i ryggen og smerter i knæene.

En af de 33.000

Den 32-årige salgsassistentuddannede enlige mor til en datter på 5 år i Ørbæk uden for Nyborg har været på kontanthjælp i 11 år.

Hun har ligesom 33.000 andre fået brev om, at hun fra på lørdag bliver skåret i sin forsørgelsesindkomst. Hensigten er at motivere dem til at finde et job.

De er alle ramlet ind i kontanthjælpsloftet, der betyder, at en enlig forsørger med et barn som Lene Kruse ikke kan få mere end 15.319 kroner om måneden før skat i kontanthjælp plus boligstøtte.

Men de officielle tal viser, at tre ud af fire kontanthjælpsmodtagere slet ikke er vurderet parate til at tage et job. De er fysisk eller psykisk syge, handikappede eller har et misbrug. Derfor kaldes de ikke jobparate, men aktivitetsparate.

Lene Kruse er en af de mange, som falder i den kategori. Hendes månedlige indtægt beskæres med netto 2.143 kroner.

- Det bliver stramt, siger hun til Politiken og forklarer, at hun er bekymret for sin og datterens fremtid.

Kommunen siger hun er for syg

Nyborg Kommune har undtaget Lene Kruse fra at blive ramt af en anden ny regel, der også træder i kraft på lørdag. Den regel betyder, at man skal have arbejdet 113 timer - cirka 6 timer om ugen - det seneste halve år for at bevare den fulde kontanthjælp. Ellers trækkes yderligere 1.000 kroner fra kontanthjælpen.

- Så kommunen mener, at jeg er for syg til at arbejde. Men staten - Folketinget - har samtidig vedtaget, at kontanthjælpsloftet skal ramme min økonomi for at motivere mig til at tage et arbejde", siger hun til Politiken.

Lene Kruse håber næste år at komme igennem med at få et fleksjob 15-20 timer om ugen. Det er en ansættelse hvor der tages særlige hensyn til, at arbejdsevnen er begrænset. Hun ønsker under ingen omstændigheder at få førtidspension, for hun vil gerne ud på arbejdsmarkedet.