Veteraner demonstrerer: Tag ansvar for vores psykiske skader!
Adskillige veteraner var mødt op foran Arbejdsmarkedets Erhvervssikring for at demonstrere torsdag eftermiddag. Foto: Victor Kristensen/Avisen.dk
Torsdag eftermiddag gik adskillige krigsveteraner på gaden for at lufte deres utilfredshed med behandlingen af deres mén efter at have været i krig.

”Anerkendelse handler ikke kun om medaljer.”

Sådan lyder opråbet på et banner, der torsdag eftermiddag møder de forbipasserende på Sankt Kjelds Plads i København.

På den anden siden af gaden ligger Arbejdsmarkedet Erhvervssikring, der tidligere var kendt som Arbejdsskadestyrelsen. Og det er netop den myndighed, en større forsamling krigsveteraner netop nu udtrykker sin utilfredshed mod.

42-årige Ronnie Schmücker, siger til Avisen.dk, at han og de mange veteraner og pårørende er mødt op, fordi de oplever, at mange veteraner med psykiske mén efter deres udsendelser ikke kan få anerkendt deres sager som arbejdsskader af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

- Grunden til, at jeg er i live i dag, er mine børn. Og for deres skyld ønsker jeg, at staten anerkender det her problem, for ifølge Arbejdsmarkedets Erhvervssikring fejler jeg jo ikke noget som helst, siger Ronnie Scmücker, der forklarer, at han lider af PTSD og har været udsendt to gange i eks-Jugoslavien.

"Vil ikke tage ansvar"

På Sankt Kjelds Plads går veteraner og pårørende rundt og snakker med hinanden om deres forskellige historier og frustrationer. Om maven på en af de fremmødte hænger et skilt med opråbet: ”På grund af vådeskud har de smadret min søns ører – og liv. Men de vil ikke tage ansvar.”

Der er en afdæmpet stemning på pladsen. Veteranerne drikker sodavand og nyder den lune sensommereftermiddag, inden de omkring kl. 19.30 slutter dagen med at tænde fakler. Blandt de fremmødte er Claus Stenberg, talsmand for Veteranalliancen, der har taget initiativ til demonstrationen.

- Vi ønsker, at intentionen fra særloven fra 2014 bliver husket. Intentionen var, at disse gutter arbejder under ekstreme forhold, og at de derfor ikke skal vurderes under civile forhold, siger Claus Stenberg.

Kun toppen af isbjerget

Han bliver bakket op af veteranen Adam Rasmussen, der har været udsendt to gange på Balkan og to gange i Irak, der advarer om flere sager i takt med at flere veteraner bliver ramt af følgevirkninger fra deres udsendelser.

- Man ændrer reglerne for at spare penge. Vi har i dag kun set toppen af isbjerget, men det her har kæmpe menneskelige konsekvenser, siger han til Avisen.dk.

Regeringen satte i begyndelsen af måneden 20 millioner kroner af til en bedre indsats for landets veteraner. Det skete efter historierne om selvmord blandt veteraner og om eksempelvis veteranen Peter, der har ventet i årevis på erstatning.