Beregninger: Løkkes skattelettelser svarer til 27.000 sosu'er
– Hvis pengene til vores fælles velfærd i stedet skal gå til skattelettelser, bliver omsorgen udhulet, og vi vil forsømme at uddanne den næste generation af unge, siger Lizette Risgaard, formand for LO. Fotomontage: Scanpix/arkiv
Regeringens milliard-skattelettelser kan veksles til tusindvis af pædagoger, sosu'er og sygeplejersker, fremhæver LO og FTF. Det er ikke enten eller, men både og, understreger Venstre.

Hvis regeringen med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen droppede skatte- og afgiftslettelserne i 2025-planen, kunne man bruge pengene på at ansætte 24.000 sygeplejersker på sygehusene eller flere end 27.000 sosu'ere i ældreplejen.

Det viser nye beregninger fra LO og FTF.

2025-planen indeholder skatte- og afgiftslettelser for både privatpersoner og erhvervslivet for samlet set 7,8 milliarder kroner. Men prisen for skattelettelserne er ringere velfærd til os alle, mener de to hovedorganisationer.

– Hvis pengene til vores fælles velfærd i stedet skal gå til skattelettelser, bliver omsorgen udhulet, og vi vil forsømme at uddanne den næste generation af unge. Vi skal bruge pengene klogere – vi skal holde fast i, at vi hellere vil sikre velfærden til gavn for hele samfundet og økonomien, siger LO’s formand, Lizette Risgaard.

Selvom regeringen lægger op til, at der skal bruges flere penge i det offentlige i årene frem mod 2025, er det nemlig ikke nok til at undgå velfærdsbesparelser, lyder det.

- Regeringen vil kun øge det offentlige forbrug med 0,5 pct. frem til 2025. Men der er brug for mindst 0,8 procent, så der er penge til både det stigende antal ældre og børn og en rimelig kvalitetsudvikling i den offentlige velfærd, ny medicin, ordentlig pleje og omsorg, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

Venstre: Svært at tage alvorligt

Hos Venstre har politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen ikke det store til overs for LO og FTF's omregning af skattelettelser til offentligt ansatte.

- Hele forudsætningen for det regnestykke er jo, at man har tilvejebragt et råderum. At man har haft modet til at finde pengene. Men hvis man ikke vil være med til det, så stopper diskussionen jo sådan set der, siger han.

Regeringen vil blandt andet hæve pensionsalderen med seks måneder, skære i SU'en og justere overførselsindkomsterne for at finde penge til de nye initiativer i 2025-planen. Alt sammen noget, som en samlet fagbevægelse har kritiseret.

- Jeg kan forstå, at man er imod den måde, vi finder pengene på, men man har travlt med at bruge dem på alt muligt. Derfor er det svært at tage alvorligt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han understreger, at skatte- og afgiftslettelserne er med til at sikre, at der bliver skabt økonomisk vækst og flere arbejdspladser, som gavner hele samfundet.

- Vi bruger ikke pengene på skattelettelser frem for velfærd. Det er både og. Vores prioriteter er både at give flere penge til offentlig service og flere penge til de folk, der holder hjulene i gang og går på arbejde, siger Jakob Ellemann-Jensen.