Tusindvis til demo: Hold sparefingrene fra vores velfærd!
Birgit Elisabeth Hansen: - Vi har lige hørt i dag, at regionerne skal skære 1200 stillinger. Så vi skal løbe endnu hurtigere, men der er i forvejen skåret helt ind til benet. Foto: Freja Wedenborg
Rådhuspladsen i København var torsdag eftermiddag fyldt til bristepunktet med offentligt ansatte og andre, der demonstrerer mod offentlige besparelser. Også i 40 andre byer er der protester.

Nok er nok! Ikke flere nedskæringer og massefyringer.

Sådan lød opråbet fra de omkring 5000 offentligt ansatte og andre borgere, der torsdag eftermiddag var samlet på Rådhuspladsen i København for at demonstrere mod besparelser og fyringer i det offentlige.

En af dem er 38-årige Lene Emborg Hüseynova, der arbejder som pædagog på den integrerede institution Spindegården i Valby.

- Jeg er her sammen med mine kolleger, fordi vi er trætte af, at vi hele tiden oplever besparelser. For fem år siden var vi fire pædagoger til 12 børn, nu er vi tre på deltid til en stue med 20 børn. Det går jo, at det er svært at få tid til det enkelte barn og få lov at gøre sit arbejde ordentligt. Der bliver også sparet på, hvor meget legetøj vi kan købe, og om vi kan tage på tur. Selv vores souschefer har de sparet væk, så lederne har også mindre tid, siger hun til Avisen.dk.

Balloner og bannere

Rådhuspladsen var fyldt, og mange af deltagerne var kommet med balloner og bannere fra deres arbejdsplads. Lene Emborg holdt et banner med teksten “Spindegården siger nej til flere besparelser,” mens andre skilte viste, at der også var deltagere fra Københavns Lærerforening, Københavns Forældreorganisation og Hovedstadens hospitaler.

En af de hospitalsansatte er Birgit Elisabeth Hansen, der er social- og sundhedsassistent og fællestillidsrepræsentant på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

- Vi har lige hørt i dag, at regionerne skal skære 1200 stillinger. Så vi skal løbe endnu hurtigere, men der er i forvejen skåret helt ind til benet. Det betyder for eksempel, at vi ikke har tid til at børste patienternes tænder, inden de skal sove. Og det er jo ikke bare hos os. Jeg har fem børnebørn i institution, og der skal de også løbe stærkere hele tiden, siger hun til Avisen.dk.

Demonstrationen på Rådhuspladsen var en af i alt 41 demonstrationer, protester og happenings mod nedskæringer, der fandt sted torsdag eftermiddag over hele landet.

- Jeg har lige lavet en hurtig optælling, og vi er omkring 5000 herinde. Det er fantastisk at se så mange. Det viser jo, at der virkelig er grobund for en velfærdsbevægelse, hvor der også går mange flere organisationer og fagforeninger med, sagde Jan Hoby til Avisen.dk torsdag eftermiddag.

Han er næstformand for Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS) og talsmand for initiativet Velfærdsalliance-DK, der står bag dagens protester.

"Vi er sgu da nødt til at råbe op"

Mens kommunerne sparer mange andre steder i landet, har Københavns Kommune netop indgået budgetforlig for 2017 uden nedskæringer.

Alligevel er der god grund til at demonstrere, mener 20-årige Elias Olsen, der er lærling.

- Det kan godt være, at København har sagt fra over for nogle af regeringens sparekrav, men der bliver jo stadig skåret på velfærden mange andre steder i landet. Og der er blevet skåret i flere år her i København også. Min kæreste arbejder i en vuggestue og har flere gange fortalt om, hvordan hun har været alene med 13 børn, og min mor er sosu-arbejder og fortæller lige så horrible ting om hendes arbejdsforhold. De siger, at alle skal spare, men der er råd til skattelettelser til de rige og til at gøre de dyre biler billigere. Det er vi sgu da nødt til at råbe op over, siger han til Avisen.dk.