Kontanthjælpskaos: 43.000 forkerte breve sendt ud
KMD har over weekenden sendt 43.000 forkerte breve ud til borgerne. Foto: Mads Jensen/Scanpix/arkiv
Tusindvis af kontanthjælpsmodtagere har i weekenden fået forkerte breve. KMD beklager og har sendt nye breve ud.

Hvis du sidder i Aalborg Kommune og er berørt af kontanthjælpsloftet, har du sandsynligvis modtaget et brev fra Esbjerg Kommune i løbet af weekenden. Det samme gælder resten af Jylland, mens berørte borgere på Fyn udelukkende har modtaget fra Odense Kommune, uanset hvilken kommune, de bor i.

De mange fejlbehæftede breve har resulteret i stor forvirring hen over weekenden om det kontanthjælpsloft, der træder i kraft den 1. oktober.

Det er KMD, der varetager opgaven med at udsende breve på vegne af kommunerne. Kommunikationschef Christoffer Hellmann anerkender fejlen.

- KMD har i weekenden på vegne af kommunerne udsendt loftsindplaceringsbreve til lige under 150.000 borgere, der er berørt af kontanthjælpsloftet. Vi har konstateret, at der i brevene, der er sendt til borgere i Jylland og på Fyn er fejl i afsenderfeltet. Alle breve, der er sendt ud på Fyn har Odense Kommune som afsender. Alle breve, der er sendt ud i Jylland – på nær Aarhus Kommune – har Esbjerg Kommune som afsender. I alt er der tale om 43.000 fejlbehæftede breve, skriver Christoffer Hellmann til Avisen.dk

En række mennesker har også fået oplyst forkerte satser i brevene.

- KMD har konstateret, at et mindre antal borgere i deres brev er blevet indplaceret på den forkerte sats. Fejlen har ramt borgere, som er samlevende med en person, hvor der ikke i systemet er registret samlevers cpr.nr. Fejlene gælder kun breve, der modtages via e-Boks, skriver Christoffer Hellmann.

Totalforvirring

På Facebook har mange luftet deres forvirring hen over weekenden, hvor de også har delt billeder af brevene med forkert afsenderkommune.

Flere hundrede undrer sig over de mærkværdige breve og i gruppen "Nej tak til gensidig forsørgelsespligt for samlevende kontanthjælpsmodtagere" kan man blandt andet læse disse opdateringer.

- Hmm hvorfor får jeg ligepludselig brev fra Esbjerg Kommune? Har aldrig boet der. Virkelig underligt. Godt nok med rigtig cpr. nr., og sagsbehandler. Men ellers helt forkerte oplysninger, skriver Jeanette.

- Mit er også fra fra Esbjerg Kommune, selvom om jeg er fra Frederikshavn Kommune, skriver Brian.

Forvirringen bliver blot større over, at flere borgere også har oplevet fejl i beregningerne, som de har modtaget.

- Jeg bor i Aalborg har også fået brev fra Esbjerg. Plus der står, at afgørelsen er på baggrund af, at jeg bl.a. er single og ingen børn har. Jeg har så to børn og er samlevende, skriver Tinna.

Teknisk fejl bør være rettet nu

Ifølge KMD er begge fejl af teknisk karakter og er ikke blevet fanget i den interne kvalitetskontrol. KMD har reageret ved at sende nye breve ud til de berørte borgere, der har modtaget fejlbehæftede breve, hvor de beder folk om at ignorere det tidligere brev. Samtidig beklager KMD over for Avisen.dk

- KMD har søndag rettet begge fejl og sendt et nyt brev til de berørte borgere og bedt dem se bort fra det tidligere brev. Vi er naturligvis ærgerlige over de to tekniske fejl og de misforståelser, som de kan have givet anledning til. Vi gennemgår nu vores kvalitetskontrol med henblik på at undgå lignende situationer fremover, skriver Christoffer Hellmann.

Det er ikke første gang, at breve i forbindelse med implementeringen af kontanthjælpsloftet har været smækfyldt med fejl. Det samme skete i sommers, hvor beskæftigelsesminister Jørn Neergard Larsen kaldte fejlen "meget uheldig".