Bamse-aktion mod kontanthjælpsloft skudt ned af PET
Reformbamse på torvet i Rønne, før protestaktionen blev afblæst. Foto: Hannah Hall
Bekymret aktivistgruppe gik til PET, der skød idé om bamseaktion mod kontanthjælpsloftet ned, inden den greb om sig.

Efter råd fra PET droppede protestgruppe en aktion med bamser mod reformerne af kontanthjælp, integrationsydelse, førtidspension og fleksjob. 

Det kommende kontanthjælpsloft har udløst en stribe af protestaktioner. Både traditionelle demonstrationer, men også mere kreative indslag med perleplader, malede strandsten og keramikophæng.

Gruppen Næstehjælperne deltager i en del af det, og lagde i sommer ud med aktionen Reformbamserne.  Den gik ud på, at medlemmer kunne tage en gammel bamse og printe en seddel om konsekvenserne af reformerne ud og sætte den fast på bamsen og så placere den på et offentligt sted.

- Tanken var, at en bamse er en ting, man opfatter med kærlighed og ømhed, og derfor ville man opfatte budskabet anderledes. Vi ville kanalisere vreden over reformerne over i noget andet, for vreden støder mange fra sig, siger Linda Villadsen fra Næstehjælperne.

Idéen viste sig at være god, for i løbet af et par uger, der blev udsat 15-20 bamser forskellige steder i landet. Men reformbamserne fik kun at få en kort karriere.

- Allerede da vi satte den første bamse ud foran Jobcenteret i Svendborg slog tanken om rullemarie pludselig ned i mig, men så tænkte jeg: Slap af, træk vejret , siger Carsten Larsen.  

PET: Dyrt, hvis S-toget stopper

Idéen var, at finderne af bamsen skulle følge opfordringen på sedlen og så tage et billede af den og poste det på Facebook, for så at sætte bamsen ud et nyt sted.

Reformbamserne nåede også at få sin egen Facebookgruppe, inden stifterne af Næstehjælperne, Linda Villadsen og Carsten Larsen pludselig blev bekymrede igen, da der kom en joke om rullemarie i en Facebooktråd.

Bekymringen endte med han kontaktede PET for at få rådgivning. Her var bamser efterladt på bænke på stationer ikke så populære.

- Vagthavende var faktisk meget imødekommende overfor, at vi ville aktionere. Men som han sagde, så er problemet, at hvis S-toget stopper et par timer, eller man skal ud med rullemarie, så bliver det lidt dyrt. Han syntes vi skulle stoppe, fortæller Carsten Larsen.

Efter det afblæste parret Reform-bamseaktionen, og lavede det om til aktivistbamser, som man kan tage med ud og tage billeder af og så tage den med hjem igen.

- Det er faktisk ærgerligt, for det var en aktion, som vi kunne mærke at mange interesserede sig for. Men vi skal kunne se os selv i øjnene, hvis der sker noget. Så nu arbejder vi på andre aktionsforslag, blandt andet et virtuelt postkort til beskæftigelsesministeren, siger han.