Nye tal: Tusindvis ramt af integrationsydelse siden skæbnedag
Integrationsminister Inger Støjberg (V) er flere gange blevet kritiseret for den omdiskuterede integrationsydelse. Den skubber folk ud i fattigdom, lyder kritikken.
Kommuner står foran kæmpe opgave, advarer Dansk Socialrådgiverforening.

1. juli blev en skæbnesvanger dag for flere tusinde borgere her i landet.

Det var dagen, hvor personer der var kontanthjælp, og som har boet i landet i mindre end syv ud af de seneste otte år, overgik til V-regeringens stærkt omdiskuterede integrationsydelse.

Således var der 17.783 flere personer på den markant lavere ydelse i juli måned sammenlignet med juni måned, viser nye tal fra jobindsats.dk.

Af dem havde 853 dansk oprindelse, mens langt de fleste var indvandrere fra ikke-vestlige lande.

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet har tidligere skønnet, at 21.000 personer ville komme på integrationsydelse 1. juli. De nye juli-tal er dog foreløbige, oplyser ministeriet.

”Tallene fra juli skal tages med forbehold, da der sker efterregistreringer. Kommunerne skal gennemgå alle deres eksisterende kontant- og uddannelseshjælpsmodtagere og vurdere, hvor mange der ikke opfylder opholdskravet. Vi ved ikke, hvor grundige kommunerne har været – og om der kan nå at komme flere til,” oplyser ministeriet til Avisen.dk.

"Kæmpe opgave forude"

Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening, mener, at man ude i kommunerne har haft et ”rimelig godt billede af”, hvor mange kontanthjælpsmodtagere, der skulle på integrationsydelse, og at det endelige tal dermed vil ende på omkring det forventede.

Hun advarer dog om de konsekvenser, integrationsydelsen kan få for de borgere, hendes medlemmer de seneste måneder har sat på den væsentligt lavere ydelse.

- Det er rigtig mange tusinde mennesker, der skal leve på en meget meget lav ydelse. Og kommunerne kommer til at stå med en kæmpe opgave de kommende måneder - også fordi kontanthjælpsloftet rammer - med at finde boliger, som de her mennesker har råd til at betale, siger Majbrit Berlau.

Kun få kommer i arbejde

Ydelsen er blevet kritiseret for at skubbe folk ud i fattigdom. Integrationsminister Inger Støjberg (V) har afvist kritikken og forklaret, at meningen med integrationsydelsen har været at få flere folk ud på arbejdsmarkedet.

Beregninger har dog vist, at kun meget få på integrationsydelse vil komme i arbejde.

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet oplyser til Avisen.dk, at ”der ikke foreligger tal for, hvor mange på integrationsydelse siden 1. juli 2016, der er kommet i job.”