Fyringer på vej: Region Hovedstaden lægger op til hospitalsbesparelser
Rigshospitalet lægger op til besparelser for 97,5 millioner kroner i sit forslag til budgettet for 2017. Arkivfoto. Foto: Ole Morten Nygård/public Domain/wikimedia/Free
Hospitalerne i Region Hovedstaden har lagt deres forslag til besparelser på 360 millioner kroner på bordet.

Region Hovedstaden står over for besparelser på 360 millioner kroner i budgettet for 2017. Hospitalerne og virksomhederne i regionen har fremlagt deres forslag til, hvor pengene kan findes.

Her står specielt Rigshospitalet for skud, men der lægges også op til millionbesparelser på en række andre sygehuse.

- Besparelserne er nødvendige for, at regionen kan få budgettet for 2017 til at hænge sammen, skriver Region Hovedstaden i en kortfattet pressemeddelelse om tallene, der er publiceret på regionens hjemmeside fredag.

Politikerne i regionen skal nu forhandle forslagene og vil fremlægge et endeligt budgetforslag den 5. september.

I forslaget fremgår det, at 97,5 millioner kroner skal findes på Rigshospitalet, mens Herlev og Gentofte Hospital vil spare 65 millioner kroner og Region Hovedstadens Psykiatri 50,9 millioner kroner.

For det første skal der ske en række effektiviseringer, der skal spares på konsulentydelser og administrationen skal effektiviseres.

- En række hospitaler har forslag om effektiviseringer og optimering er af patientforløb. Det drejer sig i væsentligt omfang om omlægninger fra indlæggelser til ambulante forløb, dagbehandling eller dagkirurgi.

- Herved spares aften, nat og weekendbemanding, står der i oplægget.

Lukninger er også i spil, blandt andet jordemoderkonsultationer, blodprøvetagning flere steder og akutmodtagelsen på Frederiksberg.

Indtil videre er der tale om et forslag til, hvor der kan spares. Professor ved Kora Jakob Kjellberg vurderer dog, at langt de fleste af forslagene vil blive gennemført.

- Hovedparten af de her spareforslag vil formentlig blive brugt i den endelige plan. Der kan sagtens være mindre ting, der bliver ændret i den politiske process, men ikke det store.

- Det er gennemarbejdede forslag, og hvis de ikke bliver brugt, skal man jo finde andre, siger professoren.

/ritzau/