V-bagland: Hæv folkepensionsalderen til 68 år
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal fokusere på skattelettelser til de lavtlønnede - og så må han gerne sætte pensionsalderen ned til 68 år allerede i 2025, lyder det fra Venstre-baglandet i en Ritzau-rundspørge. Foto: Davali Philip/Polfoto
Skattelettelser i bunden bør være topprioritet, og så må pensionsalderen hæves i 2025, mener Venstres bagland.

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i disse dage arbejder på den længe ventede 2025-plan, har Ritzau spurgt Venstre-baglandet om forventningerne til partitoppen i efterårets økonomiske forhandlinger.

Skattelettelser i bunden - og også gerne i toppen, lyder svaret. Og det vil være rimeligt at finde pengene ved at lade folkepensionsalderen stige fra de nuværende 67 til 68 år i 2025 i stedet for i 2030 som aftalt, lyder det.

I alt er 1259 byrådsmedlemmer, regionrådsmedlemmer, borgmestre og lokalformænd blevet spurgt. 347 har svaret, hvilket giver en svarprocent på 28. Dermed er rundspørgen ikke repræsentativ, men den giver et indtryk af stemningen i baglandet.

Ud af de 347 svarer 226, at det er rimeligt at hæve pensionsalderen tidligere. En af dem er Thorkild Bækkelund (V), kredsbestyrelsformand i Himmerland:

- Vi bliver nødt til at se på samfundsøkonomien. Der vil komme mangel på arbejdskraft, og så har vi bedre helbred og lever længere liv.

99 venstrefolk er imod forslaget, mens 13 svarer "ved ikke". Adspurgt om danskerne ikke har krav på at få besked i god tid, lyder Thorkild Bækkelunds svar:

- Nu er der jo ni år til 2025, så man har mulighed for at omlægge sin pension og indstille sig på det. Og det skal selvfølgelig fortsat være muligt at trække sig før, hvis man er nedslidt.

Både Liberal Alliance og De Konservative har talt for fremrykningen. DF har været afvisende, men ikke kategorisk. Da De Radikale foreslog selv samme fremrykning sidste år, var Venstre heller ikke lun på idéen.

Der er brug for "forudsigelighed" i pensionssystemet, lød argumentet. Men folk ved godt, at pensionsalderen vil stige, pointerer Tommy Beck Kobberøe (V), der er formand for Venstre i Syddjurs:

- Når vi går imod tider, hvor der bliver flere og flere ældre, så er det helt oplagt at hæve pensionsalderen.

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) ønsker ikke at kommentere, hvorvidt pensionsalderen bliver en brik i 2025-planen. Til gengæld bekræfter han, at en af Venstres ambitioner er at lette skatten i bunden.

Det bør også ifølge 182 af venstrefolkene i rundspørgen være regeringens topprioritet. Til sammenligning mener 132, at lettelser i topskatten bør stå øverst.

Tommy Beck Kobberøe er en af dem, der efterspørger lettelser i bunden, "så det kan betale sig at arbejde":

- Lidt populistisk sagt handler det også om, at vi gerne vil have fat i nogle af dem, der stemmer DF. Dem tror jeg, vi bedst når ved at komme med en lille gave i form af lettelser i bunden.

Syddjurs-formanden forestiller sig en skattelettelse på 1000 til 2000 kroner om måneden, "så man kan mærke, at det er sjovere at arbejde i Netto end at være på dagpenge".

Regeringen ventes at fremlægge sin 2025-plan i slutningen af august.

/ritzau/