Vild sjakal fotograferet i Nordjylland
Der er blevet fundet en vild sjakal i Nordjylland. Forsker kalder det en sensation. Foto: Ryge Christoffersen Emil/Polfoto
Forsker er begejstret over meget sjældent fund af vild sjakal i Nordjylland. Muligt at der vil komme flere.

En vild, levende sjakal er blevet fotograferet i Nordjylland af en naturfotograf, der ganske uventet stødte ind i det usædvanlige rovdyr, skriver Nordjyske Stiftstidende.

Fundet af sjakalen begejstrer biolog og seniorforsker emeritus ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, Thomas Secher Jensen.

- Man må knibe sig selv lidt i armen, når sådan et dyr er kommet helt herop, siger Thomas Secher Jensen til Ritzau og fortsætter:

- Det er det første dokumenterede fund, hvor vi har nogle ganske fremragende billeder af den. Det er uhyre sjældent, at der kommer så store, nye rovdyr til Danmark. Det sidste var ulven, men nu er sjakalen fulgt lige i hælene. Det er fantastisk.

Guldsjakalen blev fotograferet i Lille Vildmose i Himmerland. Det var naturfotografen Carsten Clausen, Randers, der ganske uventet så dyret, da han besøgte vildmosen om aftenen for at fotografere fugle og dyr, skriver Nordjyske Stiftstidende.

- Det gik ret hurtigt, og da den var tydeligt sky, troede jeg først, at der var tale om en stor ræv, men jeg kunne ret hurtigt se, at det ikke var en ræv, forklarer Carsten Clausen til avisen.

Han har nu lagt en serie fotos af sjakalen ud i Facebook-gruppen "Vild med Lille Vildmose".

Første gang, der blev fundet en vild sjakal i Danmark, var i september 2015.

Den var ikke i live, men dræbt i trafikken nær Karup i Midtjylland. Ifølge seniorforsker Thomas Secher Jensen er der tale om en spredning, der er startet helt nede fra Balkanlandene omkring Bulgarien.

Han tror, at der er gode muligheder for, at vi vil se mere til sjakalen fremtiden.

- Så længe bestanden er i fremgang, som den er, så tror jeg, vi vil se den. Men ulven og sjakalen er jo konkurrenter, og ulven kan sagens slå sjakalen ihjel, siger Thomas Secher Jensen.

En sjakal vejer normalt omkring 7-15 kilo, hvor en ulv vejer 25-60 kilo.

/ritzau/