Syge fanges i kontanthjælps-hul: "Politisk makværk"
Hanne Biltoft Voigt er en af de mange syge kontanthjælpsmodtagere, som er blevet undtaget for 225-timers reglen, men alligevel bliver ramt af kontanthjælpsloftet. Privatfoto brugt med tilladelse fra Hanne Biltoft Voigt
Selvom politikerne har lovet det modsatte, kommer kontanthjælpsloftet til at ramme syge danskere.

Du er for syg til at arbejde 225 timer om året på almindelige vilkår, men du er rask nok til at være på kontanthjælp. Derfor mister du flere tusinde kroner om måneden, når kontanthjælpsloftet rammer 1. oktober.

Sådan lyder meldingen til mange syge danskere, der bliver fanget på kontanthjælp, fordi de hverken kan få førtidspension, fleksjob, ressourceforløb eller revalidering.

Kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen rammer omkring 30.000 mennesker. Det vides endnu ikke, hvor mange mennesker kommunerne vælger at undtage fra 225-timers reglen.

- Virkeligheden er, at syge bliver ramt af kontanthjælpsloftet. Man kan sagtens undtages for 225-timers reglen og alligevel hverken få revalidering, ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension. Der er mange borgere, for hvem dette er tilfældet, siger Niels Christian Barkholt, der er næstformand i Dansk Socialrådgiverforening.

Ingen syge på kontanthjælp?

Da kontanthjælpsloftet blev vedtaget i Folketinget, lovede politikerne ellers, at der skulle ryddes op, så der ikke var flere syge tilbage på kontanthjælp, når loftet træder i kraft 1. oktober. De skulle netop videre i systemet til enten førtidspension, fleksjob, ressourceforløb eller revalidering.

Men en gruppe borgere er strandet på kontanthjælp, selvom de er så syge, at de ikke kan arbejde 225 timer om året på ordinære vilkår. Det bekræfter konsulent i Aalborg Kommunens Jobcenter, Bente Kloster, i en mail til Avisen.dk.

"Der vil således være borgere, som af forskellige årsager undtages, men som ikke er i målgruppen for revalidering, ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension," skriver hun.

Det kan eksempelvis være, fordi arbejdsevnen er uafklaret eller kun midlertidigt nedsat.

Kan ikke betale husleje

En af dem er Hanne Biltoft Voigt. Hun lider af ADHD i en sådan grad, at hun ikke kan passe et almindeligt arbejde. Derfor har kommunen fritaget hende fra 225-timers reglen.

Hun håber på at blive visiteret til fleksjob, men det kan tage mere end et år, så hun forbereder sig på at miste mellem 2.500 og 3.000 kroner, når kontanthjælpsloftet rammer.

- Hvis jeg når at gå fra hus og hjem inden da, fordi jeg ikke kan betale min husleje, har jeg i hvert fald slet ikke overskud til at arbejde, siger hun.

Læs hele Hannes historie her. 

Falder mellem to stole

Hanne er langt fra den eneste syge på kontanthjælp. En undersøgelse lavet af Dansk Socialrådgiverforening viser, at det i over halvdelen af sagerne er helbredet, der står i vejen for, at kontanthjælpsmodtagerne kan komme i arbejde.

Men det tager kontanthjælpsloftet ikke højde for, mener Niels Christian Barkholt.

- Det er politisk makværk, og det hjælper i hvert fald ikke at stramme nettet om den gruppe, der netop falder mellem to stole. De ender i et stort tomt hul, hvor de ofte bliver fastholdt i flere år, siger han.

Når syge strander på kontanthjælp, er det et udtryk for, at systemet ikke længere tilgodeser de allermest ressourcesvage borgere, mener han:

- Vi bruger næste al vores tid med at afklare til enten revalidering, fleksjob, ressourceforløb eller førtidspension. Det er et stort problem, når de ikke opfylder betingelserne og heller ikke kan komme i arbejde. Vi skal revidere hele regelsættet og skabe en bedre balance mellem hvem, der kan og skal arbejde, og hvem der ikke kan, men som kan profitere af andre udviklingsmuligheder, siger han.