Dronning Margrethe trodser kupforsøg og udrensning: Klar til statsbesøg i Tyrkiet
I oktober skal dronning Margrethe på statsbesøg hos Tyrkiets præsident Erdogan. Udenrigsministeriet og Kongehuset ryster ikke på hånden trods alvorlige begivenheder og politiske protester. Scanpix/Reuters. Fotocollage fra Avisen.dk
Tyrkiets præsident Erdogan beskyldes for udrensning af politiske modstandere. Om få måneder skal han skåle med dronning Margrethe, som kommer på statsbesøg i Tyrkiet.

I Tyrkiet beskyldes præsident Recep Tayyip Erdogan for at stramme grebet om magten ved at gennemføre en regulær udrensning efter sidste uges mislykkede kupforsøg.

Tusindvis af soldater, politifolk, dommere, lærere, journalister og embedsmænd er de seneste dage blevet arresteret, fyret eller suspenderet. Uafhængige medier lukkes ned på stribe, og præsident Erdogan har oveni luftet tanken om at genindføre dødsstraf.

Imens er Udenrigsministeriet og Kongehuset i Danmark i fuld gang med at forberede et storstilet statsbesøg i Tyrkiet, hvor dronning Margrethe den 17.-19. oktober skal stå i spidsen for en stor dansk delegation.

"Statsbesøget er ikke aflyst"

Besøget kulminerer med en officiel statsbanket for dronningen i præsidentpaladset hos netop præsident Erdogan. Og trods de alvorlige begivenheder tyder alt på, at besøget gennemføres som planlagt.

I en mail til Avisen.dk oplyser Udenrigsministeriet, at planerne for statsbesøget ikke er ændret.

"Statsbesøget er ikke aflyst. Ministeriet følger selvfølgelig situationen tæt, og det er for tidligt at sige mere om det på nuværende tidspunkt," lyder meldingen fra ministeriet.

Danske politikere har ellers stået i kø for at kritisere præsident Erdogans ageren efter det fejlslagne kupforsøg. Og Dansk Folkeparti har været blandt de mest direkte i kritikken.

DF: Man skal ikke tage dronningen som gidsel

I sit ugebrev på Dansk Folkepartis hjemmeside har DF's gruppeformand, Peter Skaarup, beskyldt Erdogan for at udnytte kuppet til "at stække politiske modstandere og indskrænke demokratiet yderligere". Han opfordrer derfor den danske regering til at melde klart ud og "tage afstand fra Erdogans udrensning".

Men Dansk Folkeparti mener alligevel, at dronning Margrethe skal gennemføre det planlagte statsbesøg. Det handler om at holde tingene adskilt, påpeger udenrigsordfører Søren Espersen.

- Det, der foregår i Tyrkiet lige nu, er forfærdeligt. Det ser ud til, at der er en islamisk revolution i gang, hvor man anholder i titusindvis. Men hvis man tager dronningen som gidsel i den sag og tvinger hende til at aflyse besøget, så vil det være en fornærmelse ikke bare af Erdogan, men af hele det tyrkiske samfund, siger Søren Espersen.

"Erdogan er en slyngel. Men..."

Han peger samtidig på, at der er store danske erhvervsinteresser på spil. Dronning Margrethe vil således få selskab af en stor dansk erhvervsdelegation under besøget i den tyrkiske hovedstad, Ankara. 

- Jeg vil ikke forsvare Erdogan og Tyrkiet på nogen måde. Jeg synes, Tyrkiet er en møgstat, og jeg synes, Erdogan er en slyngel. Men det ændrer ikke på, at vi skal varetage Danmarks og dansk erhvervslivs interesser, siger Søren Espersen.

Kongehuset har tidligere aflagt officielt besøg i lande som Kina og Saudi-Arabien, hvor den demokratiske situation er meget værre end i Tyrkiet, lyder det fra DF-politikeren. Og sådan må det nødvendigvis være, mener han.

- Det handler om at holde skæg for sig og snot for sig. Én ting er de politiske protester, som skal leveres, og som udenrigsministeren må stå for. Noget andet er Danmarks handelsmæssige interesser og officielle statsbesøg. Jeg er parat til at handle med fanden selv, hvis det er i Danmarks interesse, siger Søren Espersen

Ifølge Søren Espersen er der ingen politiske tiltag fra præsident Erdogan, som bør føre til en aflysning af statsbesøget. Heller ikke en eventuel genindførsel af dødsstraffen.

Kun hvis sikkerhedsmæssige forhold forhindrer det, skal dronningen melde afbud, lyder det.

Statsbesøget i Tyrkiet var allerede i begyndelsen af juni til diskussion i Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget, hvor Enhedslisten og De Konservative opfordrede til at droppe statsbesøget.

Kongehuset: Ingen kommentarer

Kongehuset oplyser til Avisen.dk, at man ingen kommentarer har om det forestående statsbesøg i Tyrkiet, som er et genbesøg, efter Tyrkiets tidligere præsident Abdullah Gül besøgte Danmark for to år siden.

Ifølge en tidligere meddelelse fra hoffet vil fokusområderne for statsbesøget være erhverv og kultur med særligt fokus på danske løsninger inden for sundhedssektoren og grønne teknologier.