AIRBNB BAG FACADEN Røde partier undrer sig: Hvorfor betaler Airbnb ikke skat i Danmark?
Det skaber et hul i statskassen og går ud over velfærden, hvis ikke Airbnb og andre deleøkonomiske virksomheder betaler skat i Danmark, lyder det fra SF's Lisbeth Bech Poulsen i midten. (Foto: Foto: Steen Brogaard)
Danske skatteregler bør følge med udviklingen, så Airbnb og andre deleøkonomiske virksomheder kommer til at betale skat i Danmark, lyder det fra Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne.

Airbnb burde betale skat i Danmark af de penge, selskabet tjener, når danskere lejer deres lejlighed ud.

Sådan lyder det fra Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne, efter Avisen.dk har afsløret, at Airbnb ikke betaler skat i Danmark af de 41 til 61 millioner kroner, selskabet har tjent alene på udlejning i København det seneste år.

- Det er penge, som bliver skabt ved at boliger i Danmark bliver udlejet af personer, som er skattepligtige i Danmark. Hele aktiviteten foregår i Danmark, hvorfor skal det så beskattes i Irland? Det fatter jeg ikke, siger Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, til Avisen.dk.

De penge, som Airbnb tjener i Danmark, ryger uden om det danske skattevæsen og direkte til Irland, for her hører det selskab til, som ejer hjemmesiden Airbnb.com. I Irland er selskabsskatten 12,5 procent, mens den er 23 procent i Danmark.

- Det skaber et hul i statskassen og går ud over velfærden, hvis udenlandske virksomheder som Airbnb får lov til at bruge skattekonstruktioner til at flytte penge ud af landet. Vi skal beskatte der, hvor pengene bliver tjent, siger SF's skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Vi skal sikre os, at vores skattelovgivning følger med udviklingen, mener Ane Halsboe-Jørgensen, der er medlem af skatteudvalget for Socialdemokraterne.

- Vi må se på, hvordan vi beskatter gevinsten på alle de forskellige platforme, der vokser frem. Det giver umiddelbart mest mening, at hvis du tjener penge på aktiviteter, der foregår i Danmark, skal du også betale skat af det i Danmark, siger hun.

Skattesystemet bryder sammen

Normalt skal udenlandske selskaber betale skat i Danmark af deres aktiviteter i Danmark. Men det gælder ikke deleøkonomiske virksomheder som Airbnb. Det forklarede skatteminister Karsten Lauritzen under behandlingen af et lovforslag om Airbnb i Folketinget.

- Virksomheder, som formidler deleøkonomiske tjenester via en hjemmeside i udlandet, vil ofte ikke være skattepligtige i Danmark, sagde han blandt andet.

Og det skyldes netop, at deres aktivitet i Danmark sker via en hjemmeside, som har hjemme i et andet land. Men det afgørende må være, hvor den aktivitet finder sted, som hjemmesiden formidler, mener de tre partier.

- Deleøkonomien er på vej frem med rekordfart, og skattesystemet bryder jo sammen, hvis vi ikke finder ud af at beskatte indtægterne, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Fornuftige regler

Det er ikke kun Airbnb's overskud men også de penge, som danskerne tjener på at leje deres lejlighed ud på Airbnb, der skal betales skat af. Derfor har Enhedslisten foreslået, at Airbnb automatisk skal indberette til Skat, hvad danskerne tjener.

- Automatisk indberetning og skattepligt er en krumtap i forhold til at håndtere deleøkonomien på en fornuftig måde. Hvis vi får lavet fornuftige regler nu, har vi et godt fundament at stå på, når deleøkonomien vokser og bliver større og større, siger Rune Lund fra Enhedslisten.

Skatteministeriet arbejder på en analyse af de deleøkonomiske virksomheder og om der eventuelt er behov for nye tiltag på området.

via Listen To News