EU-grundlæggere diskuterer fremtiden efter brexit-chok
Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, mødes med andre europæiske ledere i de kommende dage før at drøfte det britiske EU-exit. (Foto: Foto: Markus Schreiber/AP)
De seks lande, der grundlagde EU, samles lørdag for at drøfte unionens fremtid efter Storbritanniens exit.

Der er krisemøde blandt EU's stiftende medlemmer lørdag, efter vælgerne i Storbritannien torsdag stemte nej til fortsat EU-medlemskab, og dermed sendte rystelser ned gennem det øvrige Europa.

Efter det britiske chokresultat har Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, opfordret til reformer af EU, så unionen overlever den traumatiske skilsmisse fra Storbritannien.

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, skal være vært for lørdagens møde.

Han har, som en lang række øvrige europæiske ledere, beklaget den britiske beslutning om at træde ud af EU og har betegnet det som "en sørgelig dag for Europa og Storbritannien".

De fem øvrige deltagere i lørdagens møde er udenrigsministerkollegerne Jean-Marc Ayrault fra Frankrig, Bert Koenders fra Holland, Paolo Gentiloni fra Italien, Didier Reynders fra Belgien og Jean Asselborn fra Luxembourg.

Lørdagens møde er det første af en række krisemøder, EU's ledere holder.

Mandag mødes Merkel og Hollande med Italiens premierminister, Matteo Renzi, og EU-præsident Donald Tusk for at diskutere skitserne til en reformplan.

Tirsdag skal den afgående britiske premierminister, David Cameron, redegøre for situationen ved det EU-topmøde, der indledes i Bruxelles. Men allerede næste dag er Cameron sat uden for døren, når de øvrige 27 lande fortsætter drøftelserne på topmødet.

/ritzau/AFP
via Listen To News