Lotte Heise hylder sosu'er: "De skulle have en fortjenstmedalje"
Det forarger Lotte Heise, at et arbejde som sosu-assistent giver så lav løn. Foto: Cecilie Agertoft
Det er ikke i orden, at sosu-assistenter får så lav en løn. Tværtimod skulle de belønnes for deres vigtige arbejde, mener skuespilleren Lotte Heise.

Efter Lotte Heises mor fik en blodprop, har den rapkæftede entertainer, skuespiller og foredragsholder fået indgående kendskab til den kommunale ældrepleje.

Og det har ikke altid været fornøjeligt, fortalte hun på Folkemødet på Bornholm.

Men selvom hun har været utilfreds med mange ting omkring sin mors sygdomsforløb, har hun stor respekt for hovedparten af de sosu-assistenter, der har hjulpet hendes mor.

- Jeg har mødt langt flest søde sosu’er. De er dygtige, og de gør deres arbejde godt, og de er omhyggelige, lød det fra Lotte Heise.

"Giv dem en ordentlig løn"

Manglende rengøring, for få bade og situationer, hvor hendes mor er blevet taget op af sengen med en times forsinkelse, har chokeret Lotte Heise.

For mange af den slags oplevelser gjorde, at hun besluttede selv at have sin mor boende i en periode. Det lærte hende, hvor krævende og fysisk anstrengende det er at passe et gammelt menneske, der skal have hjælp til det meste.

På den baggrund er hun dybt forarget over, hvor lidt en sosu-assistent tjener.

- Det kunne vi snakke med politikerne om. Hvordan det kan være, at et arbejde, der er så vigtigt, har så lav en løn? Det er fandeme for ringe. De skulle have en fortjenstmedalje, inden de blev 50, for der er de alligevel slidt ned, men det får de sgu ikke. Det får en eller anden åndssvag kaptajn med en polet på armen oppe hos dronningen, sagde hun.

Send djøf'erne i praktik

Men den lave løn og manglende anerkendelse er ikke det eneste, der hæmmer sosu’erne, ifølge Lotte Heise.

- Der mangler omtanke i den offentlige sektor. Der har siddet nogle djøf'ere og lavet nogle rammer, men det er ligesom om, de ikke ved, hvad for nogle rammer, de opererer indenfor, fastslog hun.

Derfor synes hun, det ville være fornuftigt, hvis dem, der udregner logistikken og fordeler sosu’ernes tid hos borgerne, tog i erhvervspraktik.

På den måde kunne de få en fornemmelse af, hvor lang tid det rent faktisk kræver, hvis man skal have et menneske op af sin seng og følge ham eller hende på toilettet, forklarede hun.

- Når der er en ny sosu, der skal læres op, så er hun sammen med en erfaren sosu, sådan er det med føl. Men der er ikke nogen djøf'er, der har været føl hos tre sosu'er på en super hård rute i Århus Nord, lød det fra den kontante kvinde.

Politikere må tage ansvar

Ifølge Lotte Heise er det især politikerne, der bærer ansvaret for de mange skønhedsfejl i ældreplejen. Derfor opfordrede hun folk til at hive fat i en politiker, hvis de mødte nogle på Folkemødet.

- Man kunne gå hen og sparke et par af dem over skinnebenet og sige, hvornår skal du gøre noget ved ældreplejen? Det ville jo måske være meget fornuftigt, sagde hun med et glimt i øjet.

Under hele sin mors sygdomsforløb har Lotte Heise insisteret på, at moderen skulle have værdige forhold - også i de tilfælde, hvor nogle har oplevet hende som besværlig, fortalte hun ærligt.

Det har været vigtigt for hende at tage ansvar, men at træde ind i politik kunne hun ikke drømme om, forsikrer hun.