Omstridt læge: Send flere på kursus i sygdomssvindel
Læge Vibeke Manniche ejer den virksomhed, som har udbudt kurser om simulering og overdrivelse af symptomer på sygdom. (Foto: Pressefoto.)
Kommunernes medarbejdere skal vide mere om, hvorfor og hvordan borgere snyder for at få sociale ydelser. Sådan lyder det fra læge Vibeke Manniche, der tidligere har holdt den slags kurser.

Der skal mere fokus på socialt bedrageri, og kommunerne skal uddanne både sagsbehandlere og læger i at være opmærksomme på, at nogle borgere simulerer symptomer og overdriver deres sygdom for at få sociale ydelser.

Sådan lyder det fra læge og ph.d. Vibeke Manniche, der tidligere har afholdt kurser om sygdomssvindel for landets kommuner. 

Det har fået Avisen.dk's læsere op af stolen. De kalder det usmageligt, at kommunerne deltager i den slags kurser, fordi det mistænkeliggør syge borgere.

Men Vibeke Manniche, som blandt andet har været i mediernes søgelys, efter Randers Kommune stoppede samarbejdet med hende, kan ikke se noget forkert i at afholde eller deltage i kurserne.

Hun ser den voldsomme reaktion som et tegn på, at det er et tabu at tale om socialt bedrageri.

- Overdrivelse og simulering finder sted på samme måde som skattesvig og fartovertrædelser, og derfor er det da væsentligt for folk, der arbejder med sociale ydelser, at kende til det, siger hun til Avisen.dk.

Hendes virksomhed Liva Kurser har ikke længere kurserne på programmet. Men hun opfordrer kommunerne til selv at afholde kurser for deres medarbejdere om emnet.

- Som skatteborger er jeg interesseret i, at der er en vis kontrol med både skat og socialt bedrageri. Hvis noget misbruges, så har vi alle en interesse i, at det bliver stoppet, siger hun.

Kan syge gå i biografen?

Det er Margasinet P, der har dokumenteret, at mindst 21 kommuner har sendt medarbejdere til kurser i sygdomssvindel hos Liva Kurser. I deres artikel fremhæver de et eksempel på en sygemeldt borger, der går i biografen. Det skulle ifølge Liva Kurser være et tegn på, at borgeren slet ikke er syg.

Men det eksempel kan Vibeke Manniche slet ikke genkende.

- Jeg kunne aldrig drømme om at bruge det eksempel. Formålet med kurset har ikke været at lave Sherlock Holmes ud af sagsbehandlerne, men at give dem et kendskab til, at problemet eksisterer, og den forskning, der er på området, siger hun.

Eksemplet med biografen er taget fra det undervisningsmateriale, der blev brugt, da Vibeke Manniches virksomhed holdt kursus for Norddjurs og Syddjurs Kommune i 2015. Under punktet 'simuleret PTSD' er det første eksempel:

"Kan ikke arbejde, men stadig holde ferie, gå i biografen og deltage i sociale arrangementer."

Kontroversielle oplægsholdere

Det var da heller ikke Vibeke Manniche selv, der holdt det foredrag. Det gjorde Lars Søndergaard, der er speciallæge i psykiatri. Han har mistet sin autorisation som psykiater, fordi han har givet sine patienter for store doser medicin.

Han underviser ikke desto mindre stadig hos Liva Kurser og afholder blandt andet kurset "PTSD - diagnose, behandlingsmuligheder og arbejdsevne".

Et af de andre kurser "Psykisk sygdom eller socialt bedrageri" er blevet afholdt af psykiater Henrik Day Poulsen. Han har også tidligere provokeret Avisen.dk's læsere med en påstand om, at hans patienter lyver sig syge for at få offentlige ydelser.

Vibeke Manniche selv har også tidligere været i mediernes søgelys. Blandt andet fordi hendes konsulentvirksomhed, Lægeservice, to gange er blevet sat fra bestillingen af kommuner, der har været utilfredse med hendes vurdering af syge borgere.

Det var sagen om den sygemeldte Knud Erik Laursen, som fik Randers Kommune til at droppe samarbejdet med Vibeke Manniche. På trods af fem lægeerklæringer om det modsatte, vurderede hun, at Knud Erik Laursen kunne arbejde, selvom hun aldrig havde mødt ham.

via Listen To News