11.000 mistede jobbet: Skandalerne vælter frem efter britisk kædes konkurs
Den nu lukkede britiske kæde BHS afslører et sandt drama på ledelsesgangene. Foto: Lauren Hurley/AP
En erhvervsskandale udspiller sig i Storbritannien, hvor butikskæden BHS' død nu undersøges af parlamentet.

Sandheden om, hvorfor den store, britiske butikskæde BHS er gået konkurs, bliver i disse dage optrevlet i det britiske parlament. Og det er langt fra bare fnuller og gamle gajoler, der kommer frem fra under gulvtæppet.

Under en høring i parlamentet onsdag kom tidligere administrerende direktør Darren Topp med nogle spektakulære anklager mod tøj og husholdningskædens tidligere ejer Dominic Chappell.

Chappell er mistænkt for at have trukket penge ud af den nødlidende kæde i stedet for at redde den. Blandt andet 1,5 millioner pund dagen før kæden gik konkurs.

- Jeg sagde til ham, at det var tyveri, sagde den tidligere direktør for BHS Darren Topp ifølge avisen The Guardian og fortsatte:

- Hvis man fjerner alle bandeordene, så svarede han: Lad være med at lave ballade om det. Det er min forretning, og jeg kan gøre, hvad jeg vil. Hvis du laver ballade, så kommer jeg ned og slår dig ihjel.

- Så truede han med at slå mig ihjel igen. Jeg ved, det lyder fjollet, men han sagde, at han havde været i specialstyrkerne, og jeg ved, han havde en pistol.

Dominic Chappell sagde efterfølgende til The Guardian, at han ikke havde truet Darren Topp med at slå ham ihjel, men med at "få ham på plads".

Det er seneste kapitel i skandalen om BHS. Den store kæde, der solgte møbler, husholdningsartikler og tøj, er konkurs. Det efterlader 11.000 ansatte uden et job og en gæld på 1,3 milliarder pund.

BHS har været nødlidende i årevis under den tidligere ejer Sir Philip Green, der solgte kæden til Dominic Chappell for et pund i marts 2015.

Sir Phillip Green er efterfølgende blevet anklaget for at have trukket 580 millioner pund ud af kæden under sit ejerskab i husleje, renter og ledelsesgebyrer til sig selv.

Dominic Chappell er anklaget for at have trukket 17 millioner pund ud af BHS, 1,5 millioner pund af dem dagen før kæden gik konkurs.

Hele sagen, der har efterladt de 11.000 ansatte med en tom pensionsordning, har udløst et ramaskrig i Storbritannien. Derfor har det britiske parlament startet en høring.

/ritzau/