HK-formand om EU-udspil til platformsøkonomi: Det er jo en bananrepublik
Formand for HK Kim Simonsen er langt fra tilfreds med EU-Kommissionens udspil med retningslinjer for medlemslandenes håndtering af platformsøkonomi. (Foto: Foto: Scanpix)
HK er skuffet over de retningslinjer for platformsøkonomi, som EU-Kommissionens kom med i dag.

Forbud mod for eksempelvis kørselstjenesten Uber skal være sidste udvej.

Sådan lyder det blandt andet, i de retningslinjer for håndtering af platformsøkonomi som EU-Kommissionen præsenterede i dag.

3F og HK er glade for, at der bliver taget fat på udfordringen, men de to fagforeninger mener langt fra, at Kommisionen lykkedes særlig godt med det.

Formand for HK, Kim Simonsen, ærgrer sig blandt andet over, at det stadig er op til virksomhederne selv at indberette skattepligtig indkomst. 

- Det hører jo ikke hjemme i et retssamfund, at det er frivilligt, om virksomhederne vil give information om skattepligtig indkomst. Det er jo en bananrepublik, siger han til Avisen.dk.

Opfordrer til samarbejde

Kommissionen nævner i retningslinjerne, at de enkelte stater med fordel kan samarbejde med de forskellige udbydere.

"Medlemsstaterne opfordres til at forbedre skatteindragelse ved at bruge de muligheder, som bliver stillet til rådighed af de digitale platforme, da de allerede indsamler økonomisk aktivitet."

Sådan formulerer Kommissionen deres vejledning. Men den kommer ikke ind på, om der skal stilles krav til platformsvirksomhederne om at gøre information om indtægter tilgængelig. 

For stor tillid

Og det synes Kim Simonsen er for naivt.

- Det er at have en meget stor tillid til folk, at de selv må bestemme, om de vil oplyse, hvad de tjener, siger Kim Simonsen.

Han pointerer, at det kan være meget uigennemskueligt at finde ud af, hvor meget folk tjener i platformsøkonomier, så længe serviceudbyderen ikke er forpligtet til at stille informationerne til rådighed.

Derfor så han gerne, at dette havde været en del af kommissionens retningslinjer.

HK-formanden vender derfor blikket mod den danske regering, som han opfordrer til at gøre det obligatorisk for store virksomheder at indberette data til skattevæsnet. 

via Listen To News