"Rystende": Endnu en ansat knivoverfaldet på bosted
En beboer har angrebet en ansat med kniv, da han ikke måtte blive indlagt på Psykiatrisk Center Amager. (Foto: Foto: Scanpix/Iris)
I går aftes blev en ansat på et bosted overfaldet med en kniv af en beboer, der gik amok.

Natten til tirsdag skete det igen. En beboer på et psykiatrisk bosted gik med en kniv til angreb på en ansat.

Overfaldet skete på det store kommunale psykiatriske bosted Sundbygård i København, erfarer Avisen.dk.

Situationen eskalerede, da beboeren tidligere på aftenen havde bedt om at blive indlagt på Psykiatrisk Center Amager, der ligger i nærheden af Sundbygård.

Borgeren gik derefter hjem, hentede en kniv på sit værelse og overfaldt en af de to medarbejdere, der var på vagt, oplyser Københavns Kommune til Avisen.dk.

Der skete kun mindre snitskader, da medarbejderen afværgede overfaldet med armene. Kollegaen hjalp med at få kniven fra borgeren og fastholdt vedkommende indtil politiet ankom. Borgeren har ikke tidligere været aggressiv eller handlet personfarligt, oplyser Flemming Platz, der er pressechef i Københavns Kommunes socialforvaltning, til Avisen.dk. 

Som Avisen.dk på det seneste har dokumenteret gennem en række artikler, er arbejdsforholdene på mange af landets bosteder ikke for sarte sjæle.

Knytnæver, trusler og seksuelle krænkelser er en del af hverdagen, og fem medarbejdere har på fire år mistet livet.

"Forbyd knive"

Socialborgmester i København, Jesper Christensen (S), er bekymret over situationen. 

- Vi har desværre været vidne til et nyt knivoverfald på et af vores bosteder i nat. Heldigvis skete der kun mindre skader, men det er en rystende oplevelse for medarbejderne. Og det bekymrer mig, at vi igen ser en sindslidende, der selv ønsker indlæggelse - men bliver afvist, hvorefter vedkommende laver voldelige overfald. Det går slet ikke, siger han i et skiftligt svar til Avisen.dk.

Han skriver videre:

- Jeg håber, at dette kan medvirke til at vi kan få ændret loven, så vi kan forbyde knive i beboernes hjem på bostederne. Det kan vi ikke i dag, og det er en helt uholdbar situation. Det håber jeg de fleste kan indse..

Omfattende problem

Angrebet falder ind i en kedelig voldsstatistik. Siden januar 2015 og frem til april i år har Arbejdstilsynet givet i alt 145 afgørelser for vold og traumatiske hændelser under branchegruppen døgninstitutioner og hjemmepleje, som bostederne hører under.

Blandt dem er der 38 af de såkaldte strakspåbud, hvor forholdene er så uforsvarlige, at stedet straks skal forbedre sikkerheden for medarbejderne.

At beboeren gik til angreb, fordi han ikke kunne blive indlagt i psykiatrien, vidner også om en problematik, som Avisen.dk gennem en længere periode har belyst.

Personalet på bostedet Lindegården i Roskilde har siden en ansat i påsken blev stukket ihjel, råbt op om for få sengepladser i psykiatrien.

De manglende pladser får beboerne til at handle i affekt, når de ikke får den rette hjælp på bostederne, har et af argumenterne lydt.  

De faglige organisationer FOA, socialpædagogerne, sygeplejerskerne og socialrådgiverne, har også peget på, at presset på psykiatrien er roden til problemerne.

Antallet af sengepladser i psykiatrien fra 2009 til 2014 er faldet fra 2.949 til 2.750.

Voldeligt miljø

Det er ikke længe siden, at Sundbygård sidst var i mediernes søgelys.

I januar i år fortalte Politiken gennem flere artikler, hvordan en rapport fra Socialtilsyn Hovedstaden afslørede, at ansatte frygtede beboere, og at misbrugere styrer bostedet.

Lederen af socialtilsynet, Mie Andresen, sagde i januar til Politiken, at Sundbygård inden for løbet de næste par måneder skulle redegøre for, hvordan udviklingen kunne rettes op. Herefter bliver der lavet en ny rapport fra socialtilsynet.

Da sagen stadig er i proces, kan Mie Andresen ikke oplyse, hvornår den forventes færdig, fortæller hun til Avisen.dk.

via Listen To News