Anna om sit bosted: ”Havde det bedre som hjemløs”
- Tankerne kører hele tiden, så man får aldrig ro. Det er grotesk, siger Anna Johansen, der er bange, for at være på sit bosted. (Foto: Privatfoto.)
Et miljø præget af stoffer og vold gør Anna Johansens konstant bange. Hendes største ønske er at flytte væk fra det bosted, hvor hun bor.

I græsset ved siden af pakken med Viking Rød ligger en krykke, som 21-årige Anna Johansen bruger på grund af diskusprolaps i ryggen.

Rygsmerterne blussede op, efter hun for nyligt måtte løbe fra en medbeboer på botilbuddet Århusvej i Slagelse, der er et socialpsykiatrisk bo- og døgntilbud til sindslidende.

- Jeg blev jagtet i cirka 40 meter og råbte og skreg og løb for livet. Beboeren bag mig vendte først om kort før, jeg nåede personalekontoret. Jeg var mega angst og bange, siger hun.

Beboeren, der havde løbet efter hende, blev senere samme aften hentet af politiet, fortæller Anna Johansen.

Er blevet dårligere

Overfaldet og en generel utryg stemning på bostedet gør, at Anna Johansen får hjertebanken, ligeså snart hun træder ind på bostedets område. Det gør hun på trods af, at hun bor der for at få støtte til at leve med flere psykiske diagnoser.

Hun er paranoid skitzofren og har personlighedsforstyrrelsen borderline. Posttraumatisk stresssyndrom (PTSD), angst, bulimi og hukommelsestab er også blandt hendes mange diagnoser, fortæller hun. Barndommen er sløret. Kun i glimt husker hun en gård med heste, en psykisk syg mor og påvirkede voksne.

Avisen.dk møder Anna Johansen i nærheden af bostedet Århusvej, hvor hun har boet i halvandet år. I løbet af den tid har hun fået det dårligere, synes hun.

- Jeg er blevet meget ustabil, og de diagnoser, jeg har, er alle sammen i udbrud. Pænt sagt er jeg faktisk blevet mere syg af at bo der, siger Anna Sandholdt og spørger, om det chikanerer, hvis hun tænder en cigaret. 

Anna Johansen er langt fra den eneste, der føler sig udsat på et bosted. Avisen.dk fortæller i dag, at pusherbesøg, interne slagsmål med knivstik og trusler gør beboerne på bostederne utrygge.

Og både en forsker fra SFI og SIND advarer om, at sindslidende risikerer at blive mere syge af det hårde miljø.

"Groteske forhold"

For Anna Johansen betyder utrygheden, at hun får flere flashbacks til sin barndom, flere hallucinationer og hører flere stemmer, forklarer hun.

- Kort efter jeg var flyttet ind, røg jeg 44 dage til indlæggelse på psykiatrisk, fordi jeg simpelthen gik helt ned. Faktisk havde jeg det bedre, da jeg var hjemløs, påpeger hun og udbyder, hvad der gør hende nervøs:

- Der sker så mange mærkelige ting på Århusvej både med vold, stoffer og trusler på livet, siger hun.

En dag truede en beboer både hende, en anden beboer og en medarbejder med en kniv, erindrer hun.

Jeg føler, at Slagelse Kommune bruger Århusvej som en skraldespand for dem, de ikke ved, hvor de skal putte hen.
Anna Johansen, beboer på bostedet Århusvej

Om natten er Anna Johansen også bange, da hun tit hører medbeboere råbe.

- Tankerne kører hele tiden, så man får aldrig ro. Det er grotesk, siger hun.

Samlet om narko

Mange af beboernes fællesskab er samlet om at tage stoffer, oplever Anna Johansen.

- De er påvirkede hver dag, så det begynder at blive normalt. Men det er jo ubehageligt alligevel. Man tænker over, hvad man siger, og om de nu er sure på mig. Man går på glasskår hele tiden og skal være forsigtig, siger hun.

Anna Johansen har som teenager i en kort periode udforsket amfetamin og hash, men hun brød sig ikke om virkningen og kom derfor hurtigt ud af det igen, forklarer hun.

Stod det til hende, skulle bosteder opdeles for sindslidende med og uden misbrug.

En skraldespand

Som Avisen.dk for nyligt har beskrevet, havner kriminelle med en behandlingsdom i stigende grad på åbne bosteder i stedet for på lukkede psykiatriske afdelinger - også mens de stadig er farlige.

Den tendens gør Anna Johansen harm.

- Vores bosted er ikke er et behandlingssted, så jeg forstår ikke, hvorfor der flytter flere og flere ind med behandlingsdom. Jeg føler, at Slagelse Kommune bruger Århusvej som en skraldespand for dem, de ikke ved, hvor de skal putte hen, siger hun.

Anna Johansen ser ikke de beboere, hun er bange for, som mennesker med dårlige intentioner. Tværtimod har hun ondt af dem, fordi de ikke får den hjælp, de har brug for, understreger hun.

Hun kender selv til at handle i affekt.

- Jeg har tidligere overfaldt en kæreste på grund af noget medicin, der gjorde mig meget aggressiv. Det var ikke særlig rart, så jeg kan godt sætte mig ind i, hvad det er der sker, siger hun.

Frygter det værste

En professionel døgnvagt på bostedet ville gøre Anna Johansen mere tryg, vurderer hun. Men hun føler sig ikke hørt, når hun forsøger at råbe personalet og kommunen op.

- Jeg er bange for, at der er nogle, der bliver stukket ned eller slået ihjel eller virkelig bliver overfaldet på en grov måde, før vi bliver hørt i det her, siger hun.

På grund af forholdene på bostedet vil Anna Johansen og hendes kæreste gerne flytte væk fra bostedet og forsøge at få deres egen lejlighed, fortæller hun. 

Et farvel til bostedet er ikke det eneste, hun håber for sin fremtid.

- Jeg vil gerne arbejde i en kattepension og få det bedre. Og have en familie med børn en dag og være sammen med min kæreste altid. Jeg har stadig mine drømme og er meget, meget stædig, hvis jeg ikke havde været så stædig, var jeg indlagt på den lukkede nu, siger hun.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Slagelse Kommune og bostedet Århusvej, men ingen af parterne ønsker at kommentere sagen.

via Listen To News