Siemens undgik besøg af Arbejdstilsynet med elitesmiley

Siemens Wind Power er blot en af i alt 3.944 danske virksomheder, der for øjeblikket har en kronesmiley, der viser, at at man har gjort en ekstraordinær indsats for at sikre en høj arbejdsmiljøstandard.

Foto: Scanpix/arkiv
Næsten 4.000 danske virksomheder slipper for besøg af Arbejdstilsynet, fordi de har en såkaldt kronesmiley. Det er både forkert og farligt, fastslår forsker. 3F kræver evaluering af smiley-ordningen.

Mandag 15. oktober 2012 fik Siemens Wind Power i Aalborg en såkaldt kronesmiley.

Og elitesmileyen gælder stadig hos vindmøllegiganten i Aalborg. I knap fire år har fabrikken, der producerer vinger til vindmøller, brystet sig af et anerkendt arbejdsmiljøcertifikat, imens mindst 64 ansatte har fået astma, bylder, eksem og andre alvorlige kroniske sygdomme.

Siemens Wind Power er blot en af i alt 3.944 danske virksomheder, der for øjeblikket har en kronesmiley, der viser, at at man har gjort en ekstraordinær indsats for at sikre en høj arbejdsmiljøstandard.

Forsker: Forkert at de slipper for tilsyn 

Og når man har en kronesmiley får man ikke uanmeldte besøg af Arbejdstilsynet. Certifikatet for et godt arbejdsmiljø udstedes af et privat firma, der også bagefter har opgaven med at sikre, at virksomheden fortsat gør sig fortjent til sin elitesmiley.

Arbejdsmiljøforsker på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, Kåre Hendriksen, kalder det helt forkert, at danske virksomheder, der er certificeret med en kronesmiley, slipper for tilsyn fra Arbejdstilsynet.

- Igennem hele den periode, hvor Siemens Wind Power har haft en kronesmiley, har gældende lovgivning på arbejdsmiljøområdet ikke været overholdt, siger han.

Kåre Hendriksen forsker i dag mest i grønlandske forhold, men har tidligere forsket i arbejdsmiljøcertificering som tilsynesredskab.

Ingen tillid til kronesmiley

I 3F har Ulla Sørensen, der er ansvarlig for forbundets arbejdsmiljøpolitik, mistet tilliden til smileyordningen.

- Jeg har ingen tillid til kronesmileyen mere. At udstyre en virksomhed med en elitesmiley er et øjebliksbillede, og det er vanvid og meget bekymrende, at en så stor virksomhed som Siemens så konsekvent har brudt arbejdsmiljøloven i de år, hvor de har haft kronesmileyen, siger hun.

I 3F er man bange for, at der foregår tilsvarende lovovertrædelser i mange andre af de knap 4.000 virksomheder med kronesmileys. En undersøgelse fra Fagbladet 3F i januar 2016 viste således, at to ud af ti virksomheder med kronesmileys ligger på top ti-listen over flest anmeldte arbejdsskader.

Evaluering af smiley-ordning  

- Vi kræver en evaluering af smileyordningen. Kan vi overhovedet bruge kronesmileys til noget som helst, når der kommer groteske overtrædelser af arbejdsmiljøet hos de virksomheder, der har elitestatus, spørger Ulla Sørensen.

Arbejdsmiljøforsker Kåre Hendriksen noterer også, at den nuværende ordning kan give et fripas for nogle virksomheder til at springe over, hvor gærdet er lavest på arbejdsmiljøområdet.

Han peger på, at sagen fra Aalborg underminerer den bekendtgørelse, der fritager certificerede virksomheder for Arbejdstilsynets besøg.

- Man har lavet en lovgivning, hvor virksomheder med certifikat også betaler sig fra et besøg af Arbejdstilsynet. Det er en god ide med uanmeldte besøg fra Arbejdstilsynet, fordi de kan virke forebyggende, konstaterer Kåre Hendriksen.

Gentagne fejl år efter år

Han mener også, at det firma, der har haft ansvar for at tilse Siemens Wind Power, skal ses efter i sømmene. 

- Den alvorlige overtrædelse af arbejdsmiljøloven på Siemens Wind Power stiller spørgsmålstegn ved om det firma, der har certificeret Siemens, overhovedet kan være berettiget til at udstede certifikater, når de begår gentagne fejl år efter år, siger Kåre Hendriksen.

Tilsyn kunne have forhindret arbejdsskader 

Han pointerer, at der er sket overtrædelser på de mest basale dele af arbejdsmiljølovgivningen.

- Hvis Arbejdstilsynet havde været på jævnlige kontrolbesøg, havde de efter al sandsynlighed fanget de her grove overtrædelser, fastslår han og peger på, at en tilsynsførende som det allerførste ville have tjekket om udsugningen og den nødvendige beskyttelse mod kemikalier var i orden.

Udover en evaluering af smiley-ordningen efterlyser 3F's arbejdsmiljøansvarlige politiker også flere ressourcer til Arbejdstilsynet.

- Der har været nedskæringer i Arbejdstilsynet de sidste ti år. Den her sag viser, at der mere end nogensinde er brug for en stærk og slagkraftigt Arbejdstilsyn, der har ressourcer til at gennemføre tilsynsbesøg både på små og store virksomheder, siger hun. 

Arbejdstilsynet har ikke ønsket at kommentere kronesmiley-ordningen.

Avisen.dk arbejder på at få en kommentar fra Siemens.

Kronesmiley - fripas til at skalte og valte med arbejdsmiljøet

I dag er 3944 danske virksomheder udstyret med en kronesmiley. Det betyder, at virksomheden har et arbejdsmiljøcertifikat og ikke får uanmeldt besøg af Arbejdstilsynet. Virksomheden har gjort en ekstraordinær indsats for at sikre en høj arbejdsmiljøstandard. 

Udover kronesmileyen uddeles grønne, gule og røde smileys.