Blogindlæg SF-profil om kontanthjælpsloft: Det er jo bindegalt
"Sig det dog bare ærligt. Det gør jo ondt helt inde i den småtskårne, fornærede højreorienteret sjæl, at mennesker får penge for at gå derhjemme."

Karsten Hønge er beskæftigelsesordfører for SF. Han udlært tømrersvend og arbejdede i en længere årrække på forskellige byggepladser. Han er også tidligere fagforeningsformand gennem 16 år. Karsten vil især skrive om vilkårene på arbejdsmarkedet – altid med udgangspunkt i dem, som har mindst.

Højrefløjen vil indføre noget, som de kalder et moderne kontanthjælpsloft. Men der er bestemt ikke er det mindste moderne ved fattigdom. Det er økonomske bøllebank til de små i samfundet. Det er at gokke de mennesker, som har allermindst i vores samfund, oven i hovedet.

Regeringen har, siden den kom til, haft meget travlt med at skære i hjælpen til samfundets allersvageste. Med genindførelsen af kontanthjælpsloftet skabes der flere hjemløse og flere fattige. 30.000 mennesker vil få forringet deres leveforhold, og 14.000 risikerer ikke at kunne betale husleje. En enlig med to børn vil miste ca. 2500 kr. om måneden.

”Det skal kunne betale sig at arbejde” siger højrefløjens talerrobotter i et væk. Men disse dramatiske forringelser, som rammer tusinder borgere, vil ifølge ministeriets egne beregninger kun føre til, at 650 kommer i arbejde.

DET ER JO BINDEGALT, og der er intet rimeligt forhold mellem de mange mennesker, som rammes, og den minimale effekt, som endda er tvivlsom. At virkningen ikke er større, skyldes naturligvis, at langt de fleste modtagere af kontanthjælp ikke er i stand til bare at vandre ud på arbejdsmarkedet. De kæmper nemlig med mange andre udfordringer end mangel på job.

Hvor er de mange jobs for øvrigt? Hvor er arbejdsgiverne, som med åbne arme byder titusinder kontanthjælpsmodtagere velkomne indenfor på arbejdspladserne?

Økonomisk pres på borgere kan faktisk virke i nogle situationer. Men det virker kun når de, som rammes, er i stand til at flytte sig, og indrette sig efter de nye vilkår, ved for eksempel at få et arbejde. Hvis borgeren af forskellige årsager ikke kan flytte sig, fører det bare til fattigdom, apati og modløshed.

Højrefløjen vil bruge virkemidler, som ikke virker. Det er lidt, som hvis man har en guldfisk, man synes skal flytte sig. Den får en cykel, så den kan cykle over i et nyt akvarium. Det sker der jo ikke det helt store ved.

SIG DET DOG BARE ÆRLIGT. Det gør jo ondt helt inde i den småtskårne, fornærede højreorienteret sjæl, at mennesker får penge for at gå derhjemme. Så hellere gøre livet så surt som muligt for de udsatte og for de borgere, som har et svagt fodfæste på arbejdsmarkedet. Det har intet at gøre med at få folk i arbejde.

I det omfang, virksomhederne mangler arbejdskraft, er det kvalificerede ansatte, der efterspørges. Her er medicinen jo logisk nok uddannelse. Også her rammer regeringen helt ved siden af med besparelser på netop uddannelsesområdet.

Denne lov kommer til at koste samfundet. Børn, der vokser op i fattigdom, klarer sig på alle områder dårligere end børn fra familier med tryghed.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.