Vildt boom: Det er blevet smart at være snedker
1.034 unge var den 1. oktober 2015 i gang med snedker- og maskinsnedkeruddannelsen. På samme tid i 2013 var tallet 564, viser tal fra Danmarks Statistik. Foto: Colourbox/Free
Snedkeruddannelsen er nu blevet så populær, at man er begyndt at afvise unge.

Snedkeruddannelsen slår i øjeblikket sin succes fast med syvtommersøm. På bare tre år er antallet af nye snedkerelever tæt ved fordoblet til et så højt niveau, at man nu må afvise unge:

- Vi har oplevet en stor popularitetsstigning inden for snedkerfaget i de seneste år. Derfor giver vi også en del afslag, hvor vi forsøger at henvise til beslægtede fag, men snedkerfaget er bare drømmen lige nu for rigtig mange af de unge, siger Ulrik Bak Nielsen, udviklingschef ved Next - Uddannelse København, sammenslutningen mellem Københavns Tekniske Skole og CPH West, til metroxpress.

Han oplever, at en ny type unge søger ind - for eksempel akademikere og arkitekter.

Det genkender livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg, der ser en tendens i, at de klassiske håndværkerfag vinder frem:

- Det handler om at skabe ting med hånden i stedet for at skabe ting på en Macbook. Den mere langsommelige proces bliver værdsat og dyrket i den her digitale tid. Det er en modbølge og en reaktion mod tiden, og det er blevet en hipsterting at lave tingene selv.

Erhvervsuddannelserne har også fået et bedre image, og det er sammen med den relativt høje jobsikkerhed en årsag til snedkersuccesen, siger uddannelsesforsker Arnt Louw fra Center for Ungdomsforskning:

- Der er ikke job til alle, der uddanner sig i akademisk retning, og vi kommer til at mangle op mod 30.000 håndværkere i de kommende år. Samtidig har der været et fokus på at løfte kvaliteten på erhvervsuddannelserne, og der er god mulighed for at videreuddanne sig.

 

 

Snedkertal

1.034 unge var den 1. oktober 2015 i gang med snedker- og maskinsnedkeruddannelsen. På samme tid i 2013 var tallet 564, viser tal fra Danmarks Statistik.

via Listen To News