Dataeksperter roser Apple for it-sikkerhed
Hvis Apple laver en "bagdør" i deres iPhones, som giver efterretningstjenester adgang til telefonens data, vil det kunne øge overvågning af almindelige mennesker, advarer dataeksperter. Foto: Kiichiro Sato/AP
Forbrugerne kan blive ofre for masseovervågning, hvis Apple bliver tvunget til at lave "bagdøre" i deres telefoner, mener dataeksperter.

Det bliver skruen uden ende, hvis den amerikanske efterretningstjeneste får adgang til en bestemt smartphone af mærket Apple iPhone 5c, som de konfiskerede under efterforskningen af et skyderi i San Bernardino i Californien i december i fjor.

Det mener en dansk dataekspert og Rådet for Digital Sikkerhed.

Telefonen, som er kommet på alles læber, tilhører den ene af to gerningsmænd bag skyderiet, hvor 14 blev dræbt og 22 såret. FBI har nemlig bedt Apple om at indbygge en såkaldt "bagdør" i telefonen, så de kan trække data ud af den.

Det har Apple nægtet, og det er en vigtig sejr for almindelige forbrugeres it-sikkerhed, mener Ivan Bjerre Damgård, dataekspert ved Aarhus Universitet.

- Hvis Apple havde givet tilladelse, ville de give den amerikanske efterretningstjeneste et værktøj, som ville gøre det meget nemmere at åbne alle Apples telefoner. Og så kan almindelige mennesker potentielt blive genstand for masseovervågning, siger han.

- Det svarer til, at det danske politi vil ransage et bestemt hus og i den forbindelse kræver en universalnøgle, som kan åbne alle huse i Danmark, siger Ivan Bjerre Damgård til Ritzau Fokus.

FBI's argument for at kræve adgang til telefonens data er, at de vil afdække, hvem gerningsmanden har kommunikeret med. Apple påstår, at de ikke selv har den nøgle, der skal til for at åbne en låst telefon.

Det er en del af it-firmaets sikkerhedspolitik, at Apple ikke selv skal kunne tilgå kundernes telefoner.

Rådet for Digital Sikkerhed kalder det også en sejr for forbrugersikkerheden, at Apple nægter at indbygge en bagdør.

- Hvis Apple accepterer at give efterretningstjenesten adgang i den her sag, vil det danne præcedens, så politiet får mere vidtrækkende adgang til alle telefoner. Der er en reel risiko for, at bagdøre misbruges af industrispioner, efterretningstjenester og kriminelle, som ikke vil forbrugeren det godt. Og så mister forbrugerne deres tryghed, siger formand Rasmus Theede.

Apples beslutning får også opbakning fra Googles administrerende direktør, Sundar Pichai, som skriver på Twitter, at det kan kompromittere forbrugernes privatliv, hvis virksomheder bliver tvunget til at gå på kompromis med risikoen for hacking.

Fakta: Hvad kan du selv gøre for at beskytte dine data?

- Tjek firmaets datapolitik, når du køber en smartphone eller tablet.

- Læs brugervilkårene, når du downloader apps, så du ved, hvad dine data må bruges til.

- Overvej, hvorfor apps vil have adgang til dine SMS'er, billeder, kontakter og lokationer og overvej, om det er nødvendigt.

- Undgå at lægge personfølsomme data i "skyer" som Apples iCloud. Dine data er bedre beskyttet ved at blive på telefonen.

- Hvis du vil bruge skyer, kan du beskytte dine data ved at kryptere dem med en krypteringsnøgle, som kun du har adgang til.

- Pas på med, hvad du deler på sociale medier. Hvis du lægger billeder på Facebook, mister du rettighederne til dem.

Kilde: Henrik Larsen, it-sikkerhedsekspert på DTU

/ritzau/FOKUS