Ekspert om Jette-sag: Kommunen gik langt over stregen
Mange syge borgere kommer igennem ressourceforløb for at fastholde deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Men i nogle tilfælde går kommunen for langt, og det bør få konsekvenser, siger ekspert i socialret. Foto: Scanpix/Arkiv
Sagen om psykisk syge Jette, som forsøgte selvmord fordi hun følte sig presset af kommunen, bør få konsekvenser, siger ekspert i socialret.

Sagen om selvmordstruede Jette, som skulle presses i ressourceforløb, bør få principiel betydning.

Det vurderer Kirsten Ketscher, juraprofessor ved Københavns Universitet og juridisk ekspert i socialret.

- Den er et eksempel på en sag, hvor kommunen er gået langt over stregen i forhold til, hvad der er rimeligt. Der er mange sager, som ligger på grænsen, men den her må siges at være langt over grænsen. Det er meget kritisabelt og beskæmmende, siger hun til Avisen.dk.

Frederikssund Kommune havde fastholdt, at 57-årige Jette, som er psykisk syg med bipolar lidelse, skulle i ressourceforløb, selvom flere psykiatere advarede mod, at presset kunne føre til flere selvmordsforsøg - hvilket det også gjorde.

Ankestyrelsen har nu ændret kommunens afgørelse, og Jette har fået en førtidspension. I afgørelsen skriver Ankestyrelsen, at Jette ikke var i målgruppen for ressourceforløb og ikke burde have været sendt ud i et, fordi det var tydeligt, at hun ingen arbejdsevne havde.

Satser på et mirakel i stedet for førtidspension 

Derfor bør sagen få principiel betydning, mener Kirsten Ketscher.

- Der er mange sager rundt om i landet, hvor borgeren har speciallægeerklæringer på, at han eller hun er ude af stand til at udvikle en arbejdsevne, men hvor kommunen ikke vil accepterer lægeerklæringerne, men i stedet nærmest baserer deres afgørelse på, at man ikke kan udelukke en mirakuløs helbredelse. Men i denne sag vurderer Ankestyrelsen altså, at kommunen burde have kunnet se ud fra lægeerklæringerne, at der ikke var en restarbejdsevne, siger hun.

Derudover er afgørelsen vigtig, fordi Jettes sag er så grotesk, mener Kirsten Ketscher.

- Afgørelsen markerer, at der er grænser for, hvor vidt en kommune må gå. Derfor mener jeg, at det er vigtigt, at den afgørelse kommer ud. Ja, jeg vil nærmest sige, at Ankestyrelsen har pligt til at sende den ud, siger hun.

Kommuner burde kunne straffes

Når Ankestyrelsen udnævner sager til principafgørelser, bliver de sendt ud og brugt som retningslinjer for kommunerne fremover. Det er dog for tidligt at sige, om Ankestyrelsen vil gøre Jette-sagen principiel.

Når en borger får medhold i Ankestyrelsen, får det selvfølgelig konsekvenser for den konkrete borger. Men i grelle tilfælde burde det også få konsekvenser for kommunen, mener Kirsten Ketscher.

- Hvis en kommune går så vidt og bliver ved med at presse en syg borger så hårdt, selvom speciallæger advarer mod, at der er risiko for borgerens liv og helbred, så burde der være en sanktion over for kommunen.

Læs kommunens svar her

 

 

via Listen To News