Selvmordstruede Jette vandt over kommunen: Får endelig sin pension
Jette følte sig så presset af kommunen, at hun to gange på et år forsøgte selvmord og også måtte indlægges på Psykiatrisk Skadestue.  Foto: Privatfoto
Kommunen ville tvinge psykisk syge, selvmordstruede Jette i ressourceforløb. Nu har Ankestyrelsen reddet hende.

Kampen mod kommunen er endelig slut.

Efter to selvmordsforsøg og flere akutindlæggelser på psykiatrisk afdeling kan 57-årige Jette endelig ånde lettet op: Hun har fået sin førtidspension.

- Det er først ved at sive ind nu, at det virkelig er overstået. Jeg har haft det ganske forfærdeligt, og jeg tror aldrig, jeg glemmer den måde, jeg er blevet behandlet på, siger Jette.

Hun foretrækker ikke at stå frem med sit fulde navn, men det er kendt af Avisen.dk.

"Det var tæt på at koste mig livet"

Avisen.dk skrev i december 2015 om Jette, som har bipolar lidelse - en psykisk sygdom med en høj selvmordsrate, som bliver forværret af stress og pres.

Tidligere arbejdsprøvninger havde vist, at hun var for syg til at kunne arbejde. Alligevel insisterede Frederikssund Kommune på at sende Jette i ressourceforløb, selvom flere psykiatere advarede om, at det ville forværre hendes sygdom og medføre flere selvmordsforsøg.

Advarsler, som viste sig at holde stik, da Jette i november 2015 for anden gang på kun et år forsøgte at tage sit eget liv, fordi hun følte sig presset af kommunen.

- Jeg var så tæt på at give op undervejs. Det her forløb var tæt på at koste mig livet, siger Jette til Avisen.dk.

"Var det noget, jeg havde drømt?"

Det blev Ankestyrelsen, som reddede Jette.

Med hjælp fra sin private rådgiver, Zanny Arina Lundgaard, havde Jette klaget til styrelsen over kommunens beslutning. Og i slutningen af januar kom der endelig svar: Kommunen burde aldrig have sendt Jette i ressourceforløb, men i stedet påbegyndt en sag om førtidspension.

"Vi vurderer, at du ikke er omfattet af målgruppen for et ressourceforløb. Vi vurderer i den forbindelse, at det på grund af dine betydelige funktionsnedsættelser er åbenbart formålsløst at forsøge at udvikle din arbejdsevne," skriver Ankestyrelsen blandt andet, og fortsætter:

"Vi vurderer, at kommunen i stedet for at tilkende dig et ressourceforløb skulle have påbegyndt en sag om førtidspension."

Da Jette fik afgørelsen, turde hun næsten ikke tro på det.

- Det var stort endelig at stå med brevet i hånden. Men om natten havde jeg et forfærdeligt mareridt om, at det bare var noget, jeg havde drømt. At jeg stadig stod i den fortvivlede situation. Så jeg vågnede op helt bange og styrtede ind og kiggede i min mappe, men der lå brevet heldigvis, fortæller hun.

Mere syg af forløbet

Få dage efter fulgte kommunen Ankestyrelsens afgørelse og tildelte Jette førtidspension med tilbagevirkende kraft fra 1. juli 2015.

Det betyder, at Jette endelig får fred til at fokusere på sit helbred.

- Både jeg selv og min familie har lidt helt forfærdeligt under det her sagsforløb. Nu kan jeg forhåbentligt få noget ro i mit liv, og se, om jeg stille og roligt over tid kan få stablet et ordentligt liv på benene, siger Jette.

Forløbet og de medfølgende bekymringer har haft store konsekvenser for Jettes fysiske og psykiske helbred. Oven i sin bipolare lidelse har hun fået en belastningsdiagnose. Hendes blodtryk er steget så meget, at lægen har været nødt til at fordoble hendes dosis af blodtrykssænkende medicin. Derudover er depressionen blevet mere permanent, og hendes sociale liv er svundet kraftigt ind.

- Der kommer til at gå rigtigt lang tid, inden jeg får det bedre, siger Jette.

Taknemmelig for læsernes støtte

Da Avisen.dk sidst skrev om Jettes sag, medførte det reaktioner fra både politikere, patientorganisationer og psykiatriske overlæger. Blandt andet har Torsten Gejl, som er medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg for Alternativet, stillet spørgsmål om sagen til beskæftigelsesministeren, og flere har påpeget, at psykisk syge generelt presses for hårdt i beskæftigelsessystemet.

Ankestyrelsens afgørelse i Jettes sag kan derfor få principiel betydning, vurderer Kirsten Ketscher, som er juridisk ekspert i socialret.

Artiklen medførte også et ramaskrig blandt Avisen.dk's læsere. De var chokerede over kommunens behandling af Jette, og der kom mange sympatitilkendegivelser på Facebook.

- Jeg er meget taknemmelig for de reaktioner, for de medvirkede til, at jeg holdt modet oppe. Nu håber jeg bare, at andre i samme situation også får hjælp, siger Jette.

Kommunen: Vi har taget afgørelsen til efterretning

Avisen.dk har forholdt Frederikssund Kommune kritikken. Kommunen har dog kun villet kommentere sagen skriftligt.

"Region Hovedstadens sundhedskoordinator fandt ved behandling af den konkrete sag i rehabiliteringsteamet, at der var yderligere behandlingsmuligheder, og ud fra dette bevilgede kommunen et ressourceforløb til borgeren med mulighed for at udvikle arbejdsevnen. Dette ressourceforløb blev aldrig sat i gang. Ankestyrelsens lægekonsulent vurderede til gengæld, at der ikke var yderligere behandlingsmuligheder," skriver Frederikssund Kommune i en mail til Avisen.dk.

Derudover tilføjer kommunen, at den har taget Ankestyrelsens afgørelse til efterretning og givet Jette førtidspension.

via Listen To News