HOK: Dræbte soldater var gode kammerater
AppleMark
Hærens Operative Kommando har frigivet navnene på de to dræbte danske soldater i Afghanistan.

Casper Alexander Cramer blev 21 år. Mark Visholm blev 22 år.

Begge mistede torsdag livet i Afghanistan, da de blev angrebet af Taleban-styrker under en patrulje.

De to soldaters chef i Afghanistan, oberst Kim Kristensen, siger i et mindeord over de dræbte, at de begge var dygtige soldater og gode kammerater.

- Casper var den venlige, imødekommende og hjælpsomme gode ven for sine kammerater i delingen og i gruppen. Det var her, sammen med kammeraterne, at Casper trivedes bedst. Casper var altid med, når der skete noget sjovt. Han var en frisk og god kammerat - en som man kunne tale med også om andet end det sjov, soldater har sammen, siger Kim Kristensen.

Casper Alexander Cramer begyndte i Forsvaret som værnepligtig ved Gardehusarregimentet i august 2005. Efter fire måneders værnepligt fortsatte han på Hærens reaktionsstyrkeuddannelse. Fra august 2006 til februar 2007 var Casper udsendt til Irak på hold 8.

- Som udsendt soldat følte Casper sig i sit rette element. Han havde et realistisk syn på soldatergerningens alvorlige sider, og han havde et afklaret forhold til de farer og risici, det indebærer at være soldat. Det var fællesskabet, kammeraterne og de mange gode oplevelser, der trak i ham. Efter udsendelsen til Irak ønskede Casper at komme af sted igen så hurtigt som muligt. Derfor var Casper nu i Afghanistan sammen med 5. Spejdereskadron fra Gardehusarregimentet. Casper gik gerne forrest og tog de største byrder på sine skuldre. Når noget optog ham, gik han op i det med liv og sjæl, og på den måde inspirerede han sine kammerater, lyder der fra Kim Kristensen.

Stor viljestyrke 

 

22-årige Mark Visholm startede i Forsvaret som værnepligtig ved Gardehusarregimentet i august 2006. Oprindeligt var han blevet erklæret begrænset egnet på grund af et dårligt knæ, men han søgte dispensation og blev indkaldt. Under de første par måneders værnepligt havde han dog problemer med knæet, men ifølge Kim Kristensen overvandt han problemerne med sin viljestyrke, og var derfor klar til at prøve kræfter med nye udfordringer i forsvaret. I december 2006 startede han derfor på Hærens reaktionsstyrkeuddannelse også ved Gardehusarregimentet. Mark blev i forlængelse af uddannelsen udsendt til Afghanistan med 5. Spejdereskadron.

- Mark var den altid glade og hjælpsomme kammerat. Mark stillede store krav til sig selv, men var tolerant, åben og fordomsfri overfor sine medmennesker. Han satte sig mål og kæmpede indædt for at nå dem uden på nogen måde at skubbe andre i baggrunden. Hans kammerater husker flere karakteristiske episoder, hvor Marks glæde over at have nået sine mål blev delt med kammeraterne i delingen, siger Kim Kristensen.