Joachim B. om voksende gæld: 'Nu siger jeg det igen. Flere skal under administration'
- Der er afgjort familier på kontanthjælp, der mangler overblik over deres økonomi. Der synes jeg at kommunen skal gå ind og tage ansvar for, at deres regninger bliver betalt og der bliver sat penge til side til øvrige udgifter, siger Joachim B. Olsen. (Foto: Foto: Arkiv/Scanpix/David Leth Williams )
Kontanthjælpsmodtagernes gæld er fordoblet på fire år. Liberal Alliance mener, at kommunerne har pligt til at overtage fleres økonomi

Hvis kontanthjælpsmodtagere ikke selv kan styre deres økonomi, skal kommunen tage over.

Det mener arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance Joachim B. Olsen.

- Jeg har sagt det før og fik mange bank for det. Nu siger jeg det så igen. Flere skal have deres økonomi sat under administration, siger Joachim B. Olsen.

Han reagerer på AEs nye tal for kontanthjælpsmodtagernes gæld. Den er fordoblet på fire år og den mest forgældede fjerdedel skylder op mod en halv million hver nu.

- Der er afgjort familier på kontanthjælp, der mangler overblik over deres økonomi. Der synes jeg at kommunen skal gå ind og tage ansvar for, at deres regninger bliver betalt og der bliver sat penge til side til øvrige udgifter. Især når der er børn i familien.

Det yderste sikkerhedsnet 

En enlig forsøger får udbetalt omkring 8.200 kroner efter skat, og de kontanthjælpsmodtagere, der har gæld, skylder i snit 190.000. Det vurderer Forbrugerrådet Tænks gældsrådgivning vil svare til, at man skal betale 5.000 kroner af om måneden.

Derfor har selv mindre afdrag en stor betydning for diskussionen om kontanthjælpsmodtagernes rådighedsbeløb. Men det får ikke Joachim B. Olsen til at mene, at ydelsen bør hæves.

- Kontanthjælp er det yderste sikkerhedsnet, og det kan vi ikke tilrettelægge størrelsen af ud fra, hvordan folk vælger at disponere deres penge, og om de stifter gæld ved siden af, siger Joachim B. Olsen.

Han henviser til Rockwool Fondens rapport om kontanthjælp, der kom i efteråret.

- For mange – ikke for alle – grupper ligger niveauet for kontanthjælp højt i forhold til i andre lande. Det vil jeg godt slå fast.

Kontanthjælpsloft skal få flere i job 

Joachim B. Olsen indrømmer, at gæld ikke er en del af den politiske diskussion af, hvor mange penge kontanthjælpsmodtagere har til rådighed.

Men han mener, at man på en anden side heller ikke diskuterer eller opgør, hvad kontanthjælpsmodtagerne får fra venner og familie eller skaffer sig for eksempel via ekstraindtægt fra kæreste eller samlever.

Joachim B. Olsen mener, at den styrede økonomi vil give kontanthjælpsmodtagerne større overskud til at få et job og blive selvforsørgende.

Formand for Danmarks Socialrådgiverforening Majbrit Berlau siger til AEs tal, at kontanthjælpsloftet vil gøre det enten umuligt at leve af de penge, man får, eller umuligt at afdrage på sin gæld.

Men Joachim B. Olsen mener modsat, at de lavere ydelser på sigt vil gøre gældsproblemet mindre, fordi færre bliver på kontanthjælp i så lang tid.

- De lavere ydelser skal netop få flere i arbejde, og derfor ender de ikke i en gældsspiral, hvor de låner, fordi de mangler penge. Man har svigtet dem, ved at lade dem blive langvarigt på passiv forsørgelse, siger han.

via Listen To News