Svenske statsminister-smæk til Støjberg: Jeg ville aldrig beslaglægge smykker
Foto: Gitte Redder, Avisen.dk De socialdemokratiske partiledere fra Sverige og Norge kan ikke forstå, at Mette kan lægge stemme til et lovforslag, der tillader at tage værdigenstande fra flygtninge.
Både Stefan Löfven og den norske partileder vender tommelfingeren nedad til den danske regerings planer om at beslaglægge smykker og andre værdigenstande fra flygtninge.

Integrationsminister Inger Støjbergs planer om at tjekke flygtninges kufferter og plasticposer for smykker og andre værdigenstande for at beslaglægge værdier, der kan bidrage til at betale for deres ophold i Danmark, får en usædvanlig hård medfart i vores nabolande. 

Hverken i Sverige eller Norge kunne man drømme om at tage værdigenstande fra de syriske og afghanske flygtninge, understregede de socialdemokratiske partiledere Stefan Löfven fra Sverige og Jonas Gahr Støhre fra Norge i dag i Stockholm.

- Nej, jeg ville ikke selv fremsætte sådan et forslag i Sverige. Jeg vil ikke foreslå, at man skal beslaglægge værdigenstande fra flygtninge, siger Stefan Löfven, der har modtaget 162.000 flygtninge alene i 2015.

På et pressemøde i dag ville han ikke kommentere, hvad han synes om, at de danske socialdemokrater i Folketinget stemmer for Venstres omstridte lovforslag.

- Jeg har respekt for, at de forskellige lande har forskellige måder at modtage flygtninge på. Men jeg ville ikke gøre det. Jeg ville ikke forslå at beslaglægge værdigenstande, sagde Stefan Löfven, mens den danske partileder Mette Frederiksen stod tavs lige ved siden af.

Partilederne deltager sammen med andre socialdemokratiske politikere og fagbevægelsens topfolk i en fællesnordisk konference for arbejderbevægelsen i Stockholm torsdag og fredag.

Det altdominerende tema på mødet er de store fælles udfordringer med flygtningestrømme, grænsebomme og integration på arbejdsmarkedet.

Iskoldt forhold mellem naboer

Sveriges statsminister betonede, at det er vigtigt at drøfte, hvordan flygtningene kan bidrage i deres nye land, men tanken om at beslaglægge smykker og værdigenstande er ikke den rette måde ifølge Stefan Löfven. 

Forholdet mellem Danmark og Sverige har de seneste måneder været iskoldt. Og de nye meldinger sender nu stemningen mellem de to nabolande ned under frysepunktet.  

Heller ikke partileder for det norske Arbejderparti, Jonas Gahr Støhre, er glad for danskernes kontroversielle smykkeforslag.

- Vores velfærdssamfund bygger på et princip om, at man bidrager, fordi mange af vores kerneydelser er universelle. Princippet om at bidrage skal også gælde for dem, der kommer fra andre lande til vores lande. Men derfra og så til at bruge ord som beslaglægge og konfiskere er langt, og jeg bryder mig ikke om det, siger Jonas Gahr Støhre.

Han mener, at den sprogbrug kan antyde, at folk har fået deres værdigenstande på ulovlig vis. 

- Det bryder jeg mig ikke om. Dem, der kommer hertil som flygtninge, er økonomisk pressede, fastslog Jonas Gahr Støhre. 

Mette Frederiksen hører opbakning

Socialdemokraternes partileder Mette Frederiksen tager den kolde skulder fra sine nordiske partikolleger med ro og siger til Avisen.dk, at hun ikke tolker deres ord som en afvisning. 

- Jeg hører dem begge to meget klart tilkendegive, at princippet om, at man bidrager - ret og pligt - og at man selv finansierer sit ophold hvis man kan, er rigtigt. Det står den norske leder jo og tilslutter sig. Så kan man altid diskuterer det konkrete forslag, og det er jo regeringens, så det må man diskutere med Inger Støjberg. Men den grundlæggende tanke om ret og pligt lever her i lokalet, og det er det vigtigste, siger hun.

Men begge partiledere fremhæver, at de ikke selv ville støtte sådan et lovforslag om at tage værdigenstande fra flygtninge?

- De må jo føre den politik, som de vil i Norge og Sverige, som de mener er den rigtige. Men jeg synes, at der var en meget klar opbakning til, at man selvfølgelig skal bidrage, hvis man kan, siger Mette Frederiksen. 

Også debat om social dumping og lønpres

Det er første gang, at hun deltager i det nordiske SAMAK-møde som partileder. Og hun understreger, at der er meget at diskutere.

- Vi er her jo for at diskutere, hvordan vi kan udvikle vores velfærdssamfund med de enorme udfordringer, vi står overfor, siger hun.

Udover den aktuelle flygtningekrise handler det også om at diskutere, hvordan man bedst modvirker social dumping og løntrykkeri, fremhæver Mette Frederiksen.

De nordiske lande har tilsammen modtaget knap en kvart million flygtninge i 2015. Det presser de nordiske velfærdssamfund og også arbejdsmarkederne.