Joachim B. om hadske Facebook-brugere: De er det åndelige proletariat
Over halvdelen af danskerne synes, at tonen mod politikere og debattører på Facebook er for hård. En af dem, der dagligt må stå til måls for hadefulde kommentarer er Joachim B. Olsen. Foto: Axel Schütt, Scanpix
Joachim B. Olsen har vænnet sig til de hadefulde kommentarer på Facebook. Han forstår bare ikke, hvorfor folk vil fremstille sig selv så uopdragent og perfidt, som han synes, de gør.

Dagligt bliver Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance svinet til på Facebook.

Men efter fire år i dansk politik har han vænnet sig til tonen.

Afsenderne af de hårde person-angreb er ifølge Joachim B. Olsen "perfide små mennesker", der tilhører det "åndelige proletariat."

- Jeg kan godt forstå, at der er følelser i politik. Det skal der også være. Men jeg forstår ikke, hvorfor folk vil udstille sig selv ved at være så perfide, siger Joachim B. Olsen til Avisen.dk.

Og en stor del af den danske befolkning er til dels enig med ham.

52,5 procent af de adspurgte i en ny, repræsentativ undersøgelse mener nemlig, at tonen mod politikere og debattører på Facebook går langt over grænsen.

Det viser undersøgelsen, der er foretaget for Avisen.dk af analysebureauet Wilke.

Kun på sociale medier

Selvom det ikke er rart at blive svinet til, så er Joachim B. Olsen blevet hærdet. Det tror han er gældende for de fleste politikere.

Og noget af det, der gør det lettere, er, at tilsviningerne kun sker digitalt.

- Der er ikke nogen, der kommer op til mig på gaden og sviner mig sådan til, siger Joachim B. Olsen.

Det, tror han, skyldes, at folk føler, at de kan tillade sig langt mere, når de sidder bag computerskærmen.

Og der møder Joachim B. Olsen mange borgere. Næsten hver dag skriver han et nyt opslag på sin Facebook-side. Opslag, der til tider får flere hundrede kommentarer.

Avisen.dk's egen Facebook-side skaber artikler med Joachim B. Olsen også hidsige kommentarer. Nogle er så hårde, at det er nødvendigt at luge ud i dem.

 

Her er en bruger, der åbenbart ikke mener, at Joachim B. Olsen skulle være født. Eksempel stammer fra Joachim B. Olsens egen Facebook-side.

Personangreb stopper debatten

Når folk møder Joachim B. Olsen med svinere, vælger han ofte at ignorere dem. Som han siger:

- Hvis jeg bliver mødt med personangreb, er debatten jo allerede slut. Det er fuldstændig ufrugtbart.

Ifølge politikeren er der ofte meget lidt substans i angrebene. Og det har han ikke meget til overs for.

Så hvis du som helt almindelig dansker er utilfreds med den politik, Joachim B. Olsen og hans parti fører, skal du pakke skældsordene væk for at få ham i tale. Du skal, siger han selv, give debatten en chance og selv være villig til at lytte.

- Dér, hvor jeg stopper op og reflekterer over en besked, er, når folk har været høflige og imødekommende, siger Joachim B. Olsen.

Selvom Joachim B. Olsen forsøger at luge ud i de værste kommentarer på sin Facebook-side, tog det ikke lang tid for os at finde adskillige eksempler på den hårde tone.

Perfide små mennesker der mangler dannelse

Ifølge Joachim B. Olsen prøver de vrede Facebook-brugere ved hjælp af deres tilsvininger at skjule, at de ikke har nogle gode argumenter.

I det hele taget ser han den hårde tone som et tegn på manglende dannelse.

- Det med at gå efter personen er ikke en måde, folk med et rimelig niveau af dannelse reagerer på. Ordentlige og velopdragne mennesker opfører sig jo ikke sådan, siger Joachim B. Olsen.

Han sammenligner det med børn, der snakker grimt. Hvis forældrene hørte deres afkom sige det, som han må lægge øre til, er han sikker på, at de ville fortælle barnet, at det ikke er i orden.

Alle eksempler i artiklen stammer fra samme opslag. Selvom mange af kommentarerne er ondskabsfulde, så kan Joachim B. Olsen også finde støtte blandt nogle af de næsten 25.000, der synes godt om ham på Facebook.

Luger ud for debattens skyld

Ifølge den liberalistiske politiker dukker det også deciderede trusler op blandt de mange kommentarer og beskeder.

De bliver meldt til politiet, som ifølge Joachim B. Olsen er gået videre med enkelte af sagerne. Ved siden af politianmeldelserne forsøger han at luge ud i de værste kommentarer.

- Når jeg sletter kommentarer, gør jeg det både for min egen skyld og for dem, der deltager konstruktivt i debatten. Det kan skræmme seriøse debattører væk.

Mange af de hadefulde beskeder får mange likes. Her synes 33 personer godt om afsenderens kommentar.