Vandt over kommunen: Anja fik 93.500 kroner tilbage i kontanthjælp
Anja, kæresten Johnny og de to piger på 6 og 11 år har haft en stram økonomi de sidste 22 måneder, fordi kommunen trak Anjas kontanthjælp på grund af gensidig forsørgerpligt. Nu får de pengene tilbage. (Foto: Foto: Privatfotos sammensat af Avisen.dk.)
Kommunen trak Anja i kontanthjælp i 22 måneder på grund af gensidig forsørgerpligt. Det er især gået ud over børnene, fortæller hun.

I 22 måneder har Anja Christensen måttet undvære næsten hele sin kontanthjælp på grund af reglen om gensidig forsørgerpligt.

Men nu har hun vundet en sag over kommunen og får hele 93.500 kroner tilbage.

- Jeg har det rigtig godt med, at jeg fik ret. Jeg ved nemlig, at hvis det havde været den anden vej, og jeg havde fået nogle penge af dem, som jeg ikke skulle have haft, havde der jo været en kæmpesag med tilbagebetaling. Så det passer mig fint, at kommunen skal ned med nakken for en gangs skyld, siger den 35-årige nordjyde til Avisen.dk.

Som så mange andre kontanthjælpsmodtagere blev Anja Christensen og kæresten, Johnny Hansen, ramt af loven om gensidig forsørgerpligt for ugifte, som trådte i kraft i 2013. For parret betød det, at kommunen trak Anja Christensens kontanthjælp på grund af Johnny Hansens indtægt som lastbilchauffør.

Problemet var bare, at kommunen hverken havde meddelt parret det skriftligt, eller givet dem mulighed for at blive hørt som parter i sagen, hvilket er et brud på reglerne, skriver Nordjyske.dk.

Måtte sige nej til familiebesøg

Avisen.dk har tidligere fortalt, hvordan flere kommuner har begået netop denne fejl i sagerne om gensidig forsøgerpligt.

Johnny Hansens fagforening 3F klagede imidlertid på vegne af parret, og nu har de altså fået medhold.

Og det betyder meget for den lille familie - især døtrene på 6 og 11 år, siger Anja Christensen til Avisen.dk.

- I forvejen bliver man jo ikke rig af at være på kontanthjælp, men de her 22 måneder har vi været nødt til at skære alt ned på et minimum. For eksempel har børnene ikke kunnet holde fødselsdag for klassen, vi har måttet gå på jagt efter brugte flyverdragte i genbrug, og vi har måttet melde afbud til familiearrangementer, som lå for langt væk, fordi vi ikke havde råd til at køre derhen, fortæller hun.

Børnenes julegaver bliver store i år

Anja Christensen har stået uden for arbejdsmarkedet siden 2008, men det handler ikke om, at hun ikke vil arbejde, understreger hun. Men på grund af en kombination af arbejdsskader og flere forskellige sygdomme kan hun ikke.

- Heldigvis har jeg verdens mest fantastiske forældre, som har hjulpet os, og vores bank har også været fantastiske.

Fødselsdagsgaver og julegaver til børnene har også været holdt på et minimum de sidste par år. De 93.500 kroner retur betyder, at familien nu kan holde en god jul, fortæller Anja Christensen.

- Jeg har lovet dem, at gaverne i år bliver fire gange så store som de plejer. Det fortjener de, for det er børnene som er tabere i det her spil. Vi andre kan ligesom bedre forstå, at sådan er det, men det er svært at forklare dem, siger hun.

via Listen To News