Overlæge: Jeg bliver vred, når jobcentrene ikke lytter til mig
Overlæge Steen Hupfeld har oplevet mange gange, at jobcentret ikke retter sig efter hans anbefalinger (Foto: Foto: Bax Lindhardt / Scanpix)
Det kan ikke passe, at jobcentrene bare kan tilsidesætte udtalelser fra speciallæger, når de skal vurdere syge borgeres arbejdsevne, mener overlæge Steen Hupfeld.

Jobcentrene har travlt med at presse syge i arbejde, og derfor lytter de ikke til speciallægerne, når de skal vurdere, hvor syge deres patienter er, og hvor meget de kan arbejde. Det mener overlæge på Smertecenter Skørping, Steen Hupfeld.

- Jeg bliver vred, når en anden læge, der ikke er specialist inden for det her område, bare tilsidesætter mine vurderinger, siger han.

Steen Hupfeld kender til flere eksempler, hvor jobcentrets læge ikke har mødt den patient, der skal tages stilling til.

- Og hvis han har, så har han i hvert fald ikke haft tøjet af patienten og undersøgt ham, ligesom jeg har, siger han.

Hvor længe er varig?

I en konkret sag mener Steen Hupfeld, at Brønderslev Kommunes har fordrejet hans ord. Han beskriver patientens smertetilstand som stationær og funktionsevnen som varigt nedsat.

- Når jeg skriver det, handler det i hvert fald om år, og i langt de fleste tilfælde resten af livet, siger han.

Men i Brønderslev Kommune tolker de det sådan, at der godt kan ske forbedringer af patientens tilstand på længere sigt, bare ikke inden for de næste tre måneder.

- Det er en direkte mistolkning af begreberne, og det bliver jeg meget vred over, siger Steen Hupfeld.

Heller ikke begrebet stationært kan lægerne blive enige om. Det fik den sygemeldte chauffør Peter Nielsen at mærke, da Herlev Kommune stoppede hans sygedagpenge den første november.

Han lider blandt andet af en bindevævssygdom, slidgigt i knæ og fødder, muskelskade i ryggen, tennisalbue, søvnapnø og astma.

Hans læger mener, at sygdommene er stationære, og at behandlingsmulighederne er udtømt. Alligevel betragter Herlev Kommune hans helbredstilstand som uafklaret.

Lyt til lægerne

Steen Hupfeld forstår godt, at jobcentrene kan føle sig pressede til at tilsidesætte speciallægernes erklæringer.

- De har jo en hård lovgivning, som de skal overholde. Men jeg ville ønske, at vi kunne sætte os om en bord sammen med patienten i stedet for at stå i hver vores hjørne og råbe af hinanden, siger han.

Om jobcentrene har lov til at tilsidesætte lægeerklæringer, er netop nu ved at blive afgjort i en principiel sag fra Aalborg.

Her har den angstramte Rikke fået medhold i, at kommunen skulle have givet hende førtidspension. I den forbindelse sagde hendes advokat Marianne Fruensgaard:

- Dommen er et udtryk for, at myndighederne bliver irettesat i forhold til, at man ikke bare kan ignorere klare, lægelige udtalelser fra de læger, der er omkring borgeren.

Sagen er nu anket til Landsretten.

Det er nedrigt, når to speciallæger har stillet samme prognose. Den sidste har endda stillet sig op under straffeansvar i retten og bekræftet, hvad prognosen er i forhold til Rikkes arbejdsevne, siger Rikkes kæreste.

via Listen To News